Osam sati rada – gubljenje vremena

Dodajte komentar

Tokom osam uzastopnih sati rada gubimo moć koncentracije. Prirodni ciklus produktivnosti pada, kao i kvaliteta rada, saglasni su stručnjaci.

Malo ko će provesti radeći na nekom projektu osam sati „u cugu“ pred računarom.

Sve duže od tri do četiri sata pred računarom izaziva brojne nelagodnosti, pa tako radnici gube sposobnost najefikasnijeg rada. Idealno bi bilo da nakon četiri sata radite nešto sasvim drugo, jer tako se daje mogućnost umu da se odmori i skupi novu snagu.

Šta povećava produktivnost?
Promjena aktivnosti ili odmor povećava produktivnost jer se sprečava pad energije. U stvarnosti, većina nastavlja da radi iako je nivo mentalne energije prilično nizak. A takvi su i poslovni rezultati.

Upravo je monotonija ono što koči kreativnost.

Šta je rješenje?
Idealno bi bilo razbiti radni dan na nekoliko segmenta. Neke kompanije su se pokušale sa ovim sistemom nudeći bolju radnu atmosferu, topli obrok na poslu, fitnes centar i posebna područja za relaksaciju. Problem je što je ovo skupo za poslodavca, a radnici su tek djelimično zadovoljni.

Rješenje bi bilo skraćeno radno vrijeme ili rad od kuće tako da radnik može da prekine posao i vrati mu se nakon što se odmori, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *