Marin le Pen traži referendum o izlasku Francuske iz EU

Dodajte komentar

Predsjednik francuske desničarske partije Nacionalni front Marin le Pen zatražila je da u januaru 2014. godine bude organizovan referendum o izlasku Francuske iz Evropske unije.

Le Penova je danas rekla da visoka stopa nezaposlenosti u Francuskoj, koja prelazi 10 odsto, ukazuje na neophodnost organizovanja „referenduma o kraju EU“, navodeći da je EU „recept nemilosrdne masovne nezaposlenosti“.

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj je, kao i 1999. godine, premašila 10 odsto u četvrtom tromjesečju 2012. godine, uz rekordan broj mladih koji su bez posla, čak 25,7 odsto, podaci su istraživanja francuskog Nacionalnog instituta za ekonomske i statističke studije /Insee/.

„Ovi podaci su direktno povezani sa katastrofalnim ekonomskim modelom koji je EU nametnula vladama „, dodala je Le Penova u saopštenju.

Ona je rekla da će njena partija pozvati da se glasa za izlazak iz Unije, osim ako francuska vlada u međuvremenu ne otvori ozbiljne pregovore i ne ostvari minimalno četiri reforme.

Te četiri reforme, što ona smatra minimumom, su organizovan povratak nacionalnoj valuti, raspuštanje bescarinske „Šengen zone“, dozvoljavanje ekonomskog patriotizma i protekcionizma na granicama, kao i ponovno davanje prednosti nacionalnim zakonima u odnosu na evropske zakone.

Le Penova je rekla da ne vjeruje da vlada može da ostvari te rezultate i da smatra da je izlazak iz EU jedino moguće rješenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *