Kinezi kupuju kuće na Kipru

Dodajte komentar

Sektor nekretnina u recesijom pogođenom Kipru okreće se kineskim investitorima, koji traže što lakši pristup Evropi.

Na stotine Kineza je već kupilo kuće na tom mediteranskom ostrvu zahvaljujući kiparskom zakonu koji stranim kupcima nekretnina, čija je vrijednost najmanje 300.000 evra, pruža status trajnog boravka, prenosi Frans pres.

„Kinezi nisu zainteresovani toliko za nekretnine koliko su zainteresovani za Kipar. Oni su jedino zainteresovani za trajni boravak“, rekao je agent agencije za nekretnine, Antonis Loizu.

Iako je Kipar članica Evropske unije od 2004. godine, on ne pripada Šengenskoj zoni, što znači da stalni boravak ne garantuje slobodno putovanje širom evropskog bloka.

„Međutim, daleko je jednostavnije dobiti evropsku vizu sa kiparskim boravkom“, naglasila je Vang Hong, koja već duže vrijeme živi i radi na Kipru, pomažući kineskim investitorima.

Ona kaže da najveći broj kineskih investitora kupuje nekretnine na obali, naročito unutar i oko zapadnog kiparskog odmarališta Pafos.

„Neki od njih žele da svojoj djeci pruže bolju budućnost, da im omoguće da žive u čistijoj sredini i da idu u dobre međunarodne privatne škole, koje su znatno skuplje u Kini“, kaže Vang Hong.

Međutim, samo nekoliko Kineza se do sada odlučilo za trajni ostanak na Kipru, jer trajni boravak ne garantuje radnu dozvolu, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *