Članstvom u EU Crna Gora će postati konkurentna na tržištu

Dodajte komentar

Dalje usklađivanje s evropskim standardima olakšaće izvoz crnogorskih proizvoda na tržište Evropske unije EU, istaknuto je između ostalog na sastanku bilateralnog analitičkog pregleda zakonodavstva EU za 1. poglavlje sloboda kretanja robe, u Briselu.

Na trodnevnom sastanku u Briselu članovi radne grupe za 1. poglavlje predstavili su crnogorsko zakonodavstvo u oblasti slobode kretanja robe.

Naglašeno je da Crna Gora članstvom u Uniji postati sastavni dio njenog unutrašnjeg tržišta na kojem važe jednaka pravila za sve države članice.

“Na taj način će se osigurati veća mogućnost da crnogorski proizvodi budu konkurentni na evropskom tržištu, a istovremeno i da proizvodi sa tržišta EU budu dostupni na domaćem tržištu. Osim toga, crnogorski privrednici imaće veće mogućnosti za izvoz, a krajnji potrošači pravo konačnog izbora proizvoda utemeljenog na njegovom kvalitetu”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

U Briselu je predstavljen je zakonodavni okvir, standardi i mjere koje Crna Gora primjenjuje, a koje se odnose na uklanjanje prepreka na području trgovine, ujednačavanje nacionalnih propisa i tehničkih zahtjeva, ocjenjivanje usaglašenosti, oznake kvaliteta, akreditaciju, tržišni nadzor, standardizaciju, metrologiju, direktive starog i novog pristupa i proceduralne mjere.

“Predstavnici Evropske komisije EK su pozdravili ostvarene rezultate, kao i zalaganje Crne Gore da dostigne potpunu usklađenost u ovoj oblasti”, zaključeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *