BiH najrizičnija u regionu za ulaganje, Crna Gora iza Hrvatske

Dodajte komentar

BiH je najrizičnija zemlja u regionu za ulaganje, dok su najsigurnije Hrvatska i Crna Gora, navodi se u najnovijem izvještaju konsultantske kompanije specijalizovane za analizu političkih rizika.

Analiza obuhvata dinamičke političke rizike u 197 zemalja svijeta koji se odnose na konflikte, terorizam, vladavinu prava i okvirne uslove po pitanju bezbjednosti resursa i infrastrukture, prenijele su agencije.

BiH se na mapi političkih rizika kompanije „Meplkroft“ i konsultantske agencije „Marš“ našla na posljednjem mjestu u regionu sa ocjenom 5,53.
Najbolje plasirana u regionu je Hrvatska sa ocjenom 6,85, zatim Crna Gora sa ocjenom 6,78 i Makedonija sa 6,40. Odmah iza njih je Srbija sa ocjenom 6,19, a ispred BiH je i Albanija sa ocjenom 5,89.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se zbog političkih odnosa u BiH kreira utisak političke nestabilnosti, a da u realnosti ta nestabilnost ne postoji.

– Bitne političke nestabilnosti u BiH nema jer se politički lideri vrlo lako dogovore kada to hoće, ali je poruka koju šaljemo svijetu katastrofalna i zbog toga je BiH i zauzela neslavno posljednje mjesto u regionu u ovom izvještaju – kazao je Pavlović.

On je istakao da svaki strani investitor obraća pažnju na stabilnost zemlje u koju planira da ulaže.

– Politička nesigurnost, odnosno nedostatak političke volje kod naših lidera, osnovni je razlog slabog priliva investicija u BiH. Mi ne stvaramo nikakve uslove ni u političkom ni u ekonomskom smislu koji bi bili atraktivni za strane investitore – naglasio je Pavlović.

U izvještaju, koji obuhvata 197 zemalja svijeta, ističe se da su Afrika i arapske zemlje politički najnestabilniji regioni na svijetu, pa samim tim predstavljaju i najrizičnije destinacije za ulaganje.

Najopasnija zemlja na svijetu i dalje je Somalija sa ocjenom 0,82, a slijede Kongo, Sudan, Avganistan, Mjanmar i Irak.

Na prvom mjestu po bezbjednosti je Luksemburg sa ocjenom 9,04, zatim Novi Zeland, San Marino i Norveška.

Najlošije rangirana evropska zemlja je Rusija sa ocjenom 3,18. Među državama u Evropi Italija ima ocjenu 6,83, Rumunija 6,62, Bugarska 6,31, Grčka 6,06, Turska 5,10.

Rizici
U izvještaju se ističe da se u politički nestabilnim regionima preduzetnici suočavaju sa najvećim rizicima da bi njihovi saradnici, kancelarije i fabrike mogli da budu žrtve političkog nasilja, terorizma ili otmica. Glas Srpske

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *