Veliki izgledi za sporazum Slovenije i Hrvatske o Ljubljanskoj banci

Dodajte komentar

Postoje veliki izgledi za sklapanje sporazuma između Slovenije i Hrvatske o Ljubljanskoj banci na temelju dogovora iz Otočca, ocijenio je nakon sjednice parlamentarnog odbora za spoljnu politiku u Ljubljani bivši glavni slovenački pregovarač za to pitanje Karl Erjavec.

„Vrlo sam zadovoljan onim što sam na sastanku čuo. Postoji velika mogućnost da dođe do dogovora, i to na osnovu mog susreta sa hrvatskim ministrom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić na Otočcu“, rekao je Erjavec.

Zatvorenom sastanku na Otočcu početkom februara prisustvovali su i predsjednik slovenačke Vlade Janez Janša, mandatar za sastav nove vlade Alenka Bratušek, te koordinator slovenačke strane za pregovore o Ljubljanskoj banci Tone Kajzer, javili su hrvatski mediji.

Sastanak je održan na Janšinu inicijativu zbog predstojećeg susreta sa predsjednikom hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem.

Na tom bi sastanku, prema očekivanjima, moglo doći do potpisivanja sporazuma o Ljubljanskoj banci, ali još nije sigurno hoće ili i kada biti održan.

Rješavanje problema takozvane prenesene štednje bivše Ljubljanske banke, koji već dvije decenije opterećuje odnose zvaničnog Zagreba i Ljubljane, Slovenija postavlja kao uslov za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora sa EU u slovenačkom parlamentu.

Spor dvije zemlje odnosi se na novac koji su hrvatske štediše Ljubljanske banke prenijele na hrvatske banke, a koji je kasnije finansirala Hrvatska.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *