Novi porez natjerao Kineze na razvod

Dodajte komentar

Kineski bračni parovi su nagrnuli u centre za sklapanje braka da bi podnijeli zahtjeve za razvod kako bi izbjegli plaćanje novog poreza.

Taj porez se plaća prilikom prodaje kuća i stanova i uvela ga je vlada da bi spriječila špekulacije s imovinom, objavio je list Šangaj Dejli.U bračnom centru distrikta Džabei u Šangaju, matičar je razveo rekornih 53 para u samo jednom danu ove nedjelje, što je po jedan par na svakih pet minuta, pošto su bračni drugovi navalili da se raziđu kako bi zaobišli plaćanje poreza na kapitalnu dobit od prodate imovine.

Slične scene se mogu vidjeti i u drugim kineskim gradovima kao Vuhan, Nanđing i Ningbo gdje su se parovi odlučili na brze neosporavane razvode koji koštaju samo nekoliko juana, a omogućiće im znatnu uštedu od prodaja.

Kineska centralna vlada je u petak donijela nove propise kako bi dovela red u cijene nepokretnosti, uključujući i plaćanje poreza na kapitalnu dobit od 20 procenata prilikom prodaje stambene imovine.

Međutim, rupa u zakonu omogućava parovima sa dvije kuće koji se razvedu i stave obje kuće na ime jedne osobe, da prilikom prodaje te imovine ne plaćaju porez pod određenim uslovima. Nakon toga oni se normalno mogu ponovo oženiti, ako još budu htjeli, piše list.

Među parovima koji su došli da se razvedu najmanje u jednom slučaju je bila i jedna trudnica, kod koje se stomak jasno vidio.

„Ona mi je rekla da je došla da bi izbjegla gubitke prilikom transakcija i ja nisam mogao ništa da kažem“, rekao je listu matičar gradskog distrikta Jangpu. On je dodao da je svim razvedenim parovima rekao da dođu kod njega kada budu željeli da se opet uzmu, prenosi Capital.

Gradske vlasti Šangaja su potvrdile da je uvedeni porez na kapitalnu dobit izazvao masovnu pojavu razvoda, ali su odbile da saopšte podatke o broju razvoda, prenio je list.

Jedan zvaničnik je, međutim, upozorio žene da budu oprezne jer bi neki nevjerni muževi mogli na ovaj način doći do trajnog razvoda bez ikakvih obaveza i budućih alimentacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *