Microsoftu 561 milion eura kazne zbog monopolizma u EU

Dodajte komentar

Regulatorno tijelo Evropske unije za konkurenciju kaznilo je Microsoft s 561 milion eura zbog kršenja dogovora da će omogućiti potrošačima u Evropi da izaberu koji će pretraživač koristiti, piše Reuters.

Microsoft se na to obvezao 2009., u nagodbi, čime je završena istraga u Evropi, gdje je Microsoft u posljednjem desetljeću platio ukupno 2,16 milijardi eura kazne, uključujući i današnju.

Microsoft je obećao da će evropskim potrošačima ponuditi izbor konkurentskih pretraživača u prethodnoj verziji Windowsa. No, Evropska komisija, koja je regulator u takvim slučajevima, je otkrila da kompanija to nije činila između maja 2011. i juna 2012.

Iz EK su rekli da obaveze iz nagodbi uzima vrlo ozbiljno.

“Zakonski obvezujuće dogovore postignute u odlukama o zaštiti potrošača igraju vrlo važnu ulogu u sprovođenju naše politike, jer predstavljaju brza rješenja problema s konkurencijom“, piše u saopštenju Povjerenika za za zaštitu konkurencije Joaquina Almunia.

“Takve odluke, naravno, zahtijevaju strogo poštivanje. Kršenje takvih dogovora je ozbiljna stvar koju treba kazniti”, rekao je on, prenosi Banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *