Carlsberg želi da preuzme kinesku pivaru Chongqing Brewery Company

Dodajte komentar

Danski proizvođač piva Carlsberg objavio je u ponedjeljak ponudu za djelimično preuzimanje kineske pivare Chongqing Brewery Company (CBC), vrijednu 2,65 milijardi danskih kruna (461,49 miliona dolara).

Bude li njegova ponuda prihvaćena, Carlsberg će uspostaviti kontrolu nad CBC-jem i možda steći i do 60 posto dionica kineske kompanije. Ponudu su najavili prošle nedjelje.Drugi najveći dioničar u CBC-ju Chongqing Beer Co. obvezao se da proda svoje dionice i u konačnici i cijeli 20-postotni udio u CBC-u, stoji u Carlsbergovom saopštenju.”Naše azijsko poslovanje jako je važno za našu strategiju dugoročnog rasta i zadovoljni smo što sada možemo napraviti važan iskorak u Kini”, naveo je u saopštenju izvršni direktor i predsjednik uprave Carlsberga Jorgen Buhl Rasmussen.

Carlsberg je naslijedilo udio u pivovari Chongqing preuzimanjem britanskog pivara Scottish and Newcastle a 2010. postao je najveći dioničar kineske kompanije s udjelom od 29,7 posto, prenosi seebiz.eu.

Azija je postala glavno poprište konkurentske bitke najvećih svjetskih pivara. U toj je regiji Carberg u 2011. ostvario 18 posto ukupnog obima prodaje u 2011. i 12 posto operativne dobiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *