Kako se Amazon razvio iz garaže

Dodajte komentar

Jeff Bezos jedan je od prvih Internet pionira i vizionara, zaslužan za stvaranje popularnog web-brenda Amazon, čovjek „težak“ 23 milijarde dolara. 

Jeff Bezos rođen je kao Jeffrey Preston Jorgensen u Albuquerque, Novi Meksiko, čiji su preci bili doseljenici koji su nekada živjeli u Teksasu, gdje je kroz život više generacija stečeno 25.000 hektara na ranču u Cotulli.

Brak njegovih roditelja nije dugo trajao, a kada je Jeff imao samo pet godina, majka mu se ponovo udala, ovog puta za Miguela Bezosa. Miguel je rođen na Kubi, a kasnije je emigrirao u Sjedinjene Američke Države sa svega 15 godina. Nakon braka majke i Miguela, porodica se preselila u Houston u Texasu gdje je Miguel postao inženjer za Exxon. Jeff je pohađao osnovnu školu u Houstonu od 4 do 6 razreda.

Bezos je prenamjenio garažu svojih roditelja u laboratoriju za brojne naučne projekte. Familija se seli u Miami, Floridu, gdje je pohađao Miami Palmetto srednju školu, a između ostalog i program obuke učenika nauke na Univerzitetu u Floridi.

Ubrzo odlazi na poznati Univerzitet Princeton gdje planira studij fizike, ali ubrzo se vratio svojoj ljubavi, računarima i 1986. godine stiče diplomu elektrotehnike i računarskih nauka. Diplomirao je kao prvi u svojoj generaciji.

Ubrzo počinje raditi kao informatičar na Wall Streetu, prvo u Fitelu, potom u „Bankers Trustu, a zatim u kompaniji D. E. Shaw.

Tamo je upoznao svoju suprugu Mackenzie, da bi već 1990. godine bio imenovan potpredsjednikom.

Uprkos uspješnoj karijeri u jednom od najvećih „hedge fondova“, 1994. godine odlučuje dati otkaz te osniva svoju internetsku kompaniju.

Jeff Bezos uvidio je naime da upotreba Interneta ima godišnji rast od 2300 posto, te je upravo u toj činjenici vidio budući poslovni potencijal. Razmišljao je koja bi se tradicionalna vrsta posla mogla efikasnije i brže obavljati preko weba, a odgovor je našao upravo u vidu online knjižare.

Posao započinje u svojoj garaži nakon iscrpnog testiranja beta verzije Amazona, te 1995. godine izlaze na tržište. Već u prvih mjesec dana, bez ikakvog reklamiranja, Amazon je prodavao knjige po cijelom SAD-u i u 45 stranih država u vrijednosti od 20.000 dolara. Investitorima je u početku rekao da kompanija ima 70 posto šansi za neuspjeh, a većina investitora bili su Jeffova uža porodica koji su nakon kraja decenije bili „ teški“ nekoliko milijardi dolara.

Skeptici su sumnjali da će online knjižara postići išta više od kratkotrajnog uspjeha, no Amazon se već 1998. proširuje na prodaju CD –ova, filmova, odjeće, igračaka i elektroničke opreme.

Dok su mnoge dot – com firme propale nakon prvobitnog booma, Amazon je od 510.000 dolara prometa u 1995., došao do 17 milijardi dolara prometa u 2011.

Bezos 2004. godine osniva kompaniju Blue Origin čija je primarna djelatnost usavršavanje letjelice za let u svemir, pripremanje čovjeka na autonoman život izvan planete Zemlje, te istraživanje nepoznatih svemirskih prostranstava.

2007. godine predstavlja novu, ovozemaljsku inovaciju u vidu elektroničkog čitača knjiga Kindle koji pomoću wirelles interneta omogućava korisniku kupovinu, pohranu i čitanje stotina knjiga. Do 2010. prodaja Kindle uređaja i e-knjiga dosegla je brojku od 2,38 milijardi dolara.

Najnoviji projekt ovog inovatora je izgradnja sata vrijednog 42 miliona dolara. Odabrana lokacija je Texas, tačnije planina pokraj jedne od njegovih kuća. Posebnost sata je da će emitovati posebne zvukove za svaku godinu koja prođe u sljedećih 10 hiljada godina. Nešto slično kao crkveni satovi, koji otkucavaju na podne, samo što će Bezosov sat „otkucavati“ jednom godišnje.

Upitan zašto je pokrenuo ovaj projekt, Bezos je izjavio: „Taj će sat biti simbol dugoročnog razmišljanja. Ako razmišljamo dugoročno, možemo ostvariti ono što inače ne bismo uspjeli.“ Sat koji gradi imat će pet „komora“ koje će se otvarati i ispuštati zvuk kao kukavica na starinskim satovima. Prva će se komora otvarati svake godine, druga svakih 10 godina itd, sve do zadnje komore koja će se otvoriti samo jednom nakon što prođe 10.000 godina.

Bezos se nada da će po završetku sat postati turistička atrakcija.

Jeff Bezos otac je četvoro djece.

RECEPT ZA BOGATSVO

Uspješno vođenje kompanije by Jeff Bezos:

1. Temeljiti svoju strategiju na stvarima koje se neće promijeniti.

2. Opsesija kupcima.

3. Mi smo voljni da nas krivo shvataju kroz duže vremensko razdoblje.

4. Postoje dvije vrste kompanija: oni koji pokušavaju naplatiti više i one koje žele naplatiti manje. Mi ćemo biti ona druga.

5. Ustanovite što vaši korisnici trebaju i radite unatrag.

6. Naša kultura je mirna i prijateljska, ali ako se pojavi pritisak znaćemo se s njim nositi.

7. Ako želite biti inventivni, morate biti spremni na padove.

8. U starom svijetu ste koristili 30 posto svojeg vremena za stvaranje velikog servisa i 70 posto da biste ga razvikali. U novom svijetu situacija je obrnuta.

9. Svako treba znati raditi u call centru.

10. Ovo je tek 1.dan Interneta. Još uvijek moramo puno toga naučiti.

business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *