Dobrog menadžera odlikuju proaktivnost i reaktivnost

Dodajte komentar

Mnogi problemi sa kojima se kompanije suočavaju posljedica su nekih spoljašnjih faktora, poput finansijske krize ili elementarne nepogode, pa na njih uprava firme ne može da ima previše uticaja.

Istraživanje univerziteta u Mičigenu i Rotman škole menadžmenta pokazuje, međutim, da su loše poslovne odluke, nepostojanje strategije i pogrešno procijenjeni zahtjevi korisnika, stvari na koje rukovodstvo firme itekako može da utiče.Upravo se u tom segmentu izdvaja dobar menadžer, odnosno onaj koji zna kako da izbjegne poslovnu krizu, prenosi Fena. Ovo istraživanje razrađuje ponašanje rukovodstva firme koje je najbolje u predviđanju i popravljanju katastrofa.

Dvije glavne osobine top menadžera su proaktivnost i reaktivnost. Takođe, kako navode autori istraživanja, menadžeri često gube previše vremena reagujući na podražaje i ne obraćaju pažnju na male probleme koji bi mogli postati veliki u budućnosti.

Takođe, istraživanje pokazuje da je važno razviti mrežu zaposlenih koji se neće ustručavati da upozore na određene probleme. Razlog zbog kojeg je upravo identifikacija malih problema važna, leži u činjenici da je njihovo uočavanje najčešće znak većeg problema koji tek dolazi, prenosi Bizlife.rs.

Dobro organizovane i odgovorne firme uočavaju i rešavaju problem brzo, dok se još nije jače razvio. Način na koji se takva organizacija unutar firme gradi je kontinuirano praćenje problema, izbjegavanje njihovog uopštavanja, kao i pronalaženje stručnjaka za svako područje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *