Google Bank i Apple Bank će se ugroziti tradicionalno bankarsko tržište

Dodajte komentar

Konvencionalno bankarstvo bi uskoro moglo postati stvar prošlosti jer upotreba interneta i mobilnih uređaja raste svaki dan. Oni postepeno zamjenjuju bankarske kartice da bi se platio račun, upozorava Deutsche Bank.

Nakon tehnološke revolucije u plaćanju, internet usluge bi mogle napraviti završni korak i razviti vlastite kapacitete za davanje kredita i uzimanje depozita, kaže Interfax novinska agencija na osnovu istraživanja Deutsche Bank.

‘Google banka’ ili ‘Apple banka’ koja će se svakako pojaviti će progutati najveći dio tradicionalnog bankarskog tržišta. Uprkos sve manjim dohocima i pojačanim regulisanjem, postojeće banke trebaju investirati u nove tehnologije da bi ostale konkurentne u vrijeme kada napreduje nova tehnologija, piše u istraživanju.

Tradicionalne banke dobijaju neočekivane rivale kao što su Google, Apple, Amazon i Paypal koje rade na mehanizmima uvođenja mobilnog plaćanja. Paypal se već može uporediti s mnogim bankama na osnovu baze klijenata.

Tekuća kriza je prouzrokovala velike gubitke u mnogim bankarskim sistema na Zapadu, a potrošači sve više sumnjaju da se treba uzdati u banku. U zemljama kao što su Španija, Italija, Njemačka i Velika Britanija između 60% i 80% ispitanika su rekli da imaju manje povjerenja u banke u 2012-oj godini, prema istraživanju Deutsche Bank. Takođe se negotovinski transferi putem internet novčanika brzo razvijaju. Nebankarske strukture učestvuju s oko 6% u ukupnom broju transfera, a predviđa se da će se broj povećati na 8% u 2014-oj godini.

Google je izvjestio u novembru kako želi napraviti virtualne račune u svojoj Google Wallet (op.pr. novčanik) usluzi uvodeći plastične kartice povezane s njihovim sistemom plaćanja. Izvještaj kaže da bi to moglo pretvoriti najveći internet pretraživač na svijetu u banku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *