Telekom Austria: Neto dobit u četvrtom kvartalu smanjena 5%

Dodajte komentar

Telekom Austria izvijestila je u četvrtak da joj se temeljna dobit smanjila u četvrtom tromjesečju zbog žestoke konkurencije i postrožene regulative na austrijskom i bugarskom tržištu.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), koja ne uključuje efekte restrukturiranja i provjere vrijednosti imovine, iznosila je 319 miliona eura i smanjena je pet posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihodi su ostali gotovo nepromijenjeni i iznosili su 1,12 milijardi eura.Neto gubitak iz četvrtog tromjesečja 2011. u iznosu od 321,5 miliona eura smanjen je na 76,3 miliona eura a povezan je s otpisima vrijednosti imovine.

U cijeloj prošloj godini prilagođena EBITDA iznosila je 1,46 milijardi eura i smanjena je za 4,7 posto u odnosu na 2011. Prihodi su pali 2,8 posto, na 4,33 milijarde eura. Kompanija je godinu zaključila s neto dobiti od 103,8 miliona eura, u odnosu na neto gubitak od 252,8 miliona eura u 2011.

Austrijski operater, u kom su meksički milijarder Carlos Slim i njegova američka telekomunikacijska grupa Movil prošle godine dosegnuli 26 posto direktnog i indirektnog udjela, potvrdio je prognozu o padu prihoda u ovoj godini na oko 4,1 milijardu eura.

TA je u septembru smanjio dividendu kako bi sačuvao gotovinu ali za prošlu i tekuću godinu ipak namjerava isplatiti 0,05 eura po dionici. Dodaju da im je prioritet očuvanje investicionog rejtinga BBB, uz stabilnu prognozu.

“Uprava grupe Telekom Austria očekuje da će se izazovi koji su obilježili poslovno okruženje tokom 2012. dominirati razvojem i u 2013.”, objavila je kompanija, prenosi seebiz.eu.

Kao razlog navode žestoku konkurenciju na razvijenim mobilnim tržištima, te regulatorne intervencije u cijene i naknade, nepovoljne makroekonomske trendove i valutne kurseve.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *