NIS preuzima OMV-ove benzinske stanice u BiH

Dodajte komentar

Austrijska naftna kompanija OMV zaključila je prodaju svog poslovanja u Bosni i Hercegovini te od 1. marta, Naftna industrija Srbije (NIS) preuzima 28 benzinskih stanica OMV-a u BiH.

-Nakon odobrenja institucija nadležnih za zaštitu konkurencije, NIS će preuzeti svih 28 benzinskih postaja, skladište derivata, lokalni glavni ured u Sarajevu i 22 zaposlenih-saopšteno je iz OMV-a.

Ta je austrijska kompanija krajem novembra prošle godine potpisala ugovor s NIS-om, kompanijom koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gasprom njefta, o prodaji svoje podružnice u BiH, frime OMV BH d.o.o.

Dvije su kompanije, ponavlja se i u saopštenju, zaključile da neće otkrivati kupoprodajni iznos.

Najavljuje se takođe da će sve benzinske stanice biti postupno rebrendirane u idućih oko šest mjeseci te će poslovati pod brendovima “Gazprom” i “NIS Petrol”.

Saopštenje o zaključenju transakcije objavio je i srbijanski NIS na svojim internet stranicama.

Preuzimanjem maloprodajne mreže OMV BH d.o.o, kompanija NIS će osigurati kanale prodaje motornih goriva euro V kvaliteta, koji su proizvedeni u rafineriji NIS-a, navode iz srbijanske naftne kompanije.

Austrijski OMV je početkom decembra 2011. objavio da prodaje svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH te da će se u potpunosti povući s ta dva tržišta.

Početkom februara ove godine OMV je objavio da svoju podružnicu u Hrvatskoj, firmu OMV Hrvatska d.o.o. prodaje kompaniji Crodux derivati d.o.o. (Crodux), članici hrvatske grupacije Crodux Plin, koja je u vlasništvu penzionisanog generala Ivana Čermaka.

Očekuje se da će ta transakcija biti zaključena u prvoj polovini ove godine nakon što je odobre nadležna regulatorna tijela.

OMV u Hrvatskoj ima 62 benzinske stanice, lokalni glavni ured sa 63 zaposlenih, a njen je udio na hrvatskom tržištu oko 13 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *