Vrijednost Sberbank brenda lani povećana za 3,4 mlrd USD

Dodajte komentar

Sberbank brend proglašen je drugim najvrednijim brendom u Evropi u istraživanju časopisa “The Banker“ i Brand Finance-a, što odražava napredak koji je banka postigla na evropskom tržištu u protekloj godini, navodi se u saopštenju Sberbanke.

“The Banker“ je Sberbank proglasio i “bankom godine“, dok ju je “The Economist“ svrstao na drugo mjesto prema pokazatelju ukupnog povrata na dionice u posljednjih 10 godina.

Istraživanje Brand Financea uključuje čitav niz kriterijuma, a analizi vrijednosti brenda podvrgnuto je 500 banaka koje posluju na globalnom tržištu.

Sberbank je zauzela drugo mjesto među evropskim institucijama te 13. mjesto na svijetu. Tokom 2012. godine vrijednost Sberbank brenda povećana je za 3,4 milijardi američkih dolara (USD) na ukupno 14,2 milijardi USD, što je rezultiralo pomakom na globalnoj rang-listi za četiri mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Kriteriji korićteni u istraživanju bili su, između ostaloga, ukupna aktiva banke, tokovi novca, dobit, tržišni udjeli, geografska rasprostranjenost brenda, imidž banke među klijentima te prognoze za ključne indikatore poslovanja u narednih pet godina.

Sberbank prema istraživanju časopisa “The Banker“ u ovom trenutku zauzima drugo mjesto u Evropi, odmah iza francuske bankovne grupacije BNP Paribas.

Ovakav je rezultat posljedica nedavnih transakcija banke na međunarodnim tržištima, uključujući i sveobuhvatnu integraciju banaka-kćeri društva Sberbank Europe AG u osam zemalja srednje i istočne Evrope. U Sloveniji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji banka već posluje pod imenom Sberbank, a isto je slučaj i s holding-društvom Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *