Blago snižene kamatne stope mikrokreditnih institucija

Dodajte komentar

Ukupna aktiva mikrokreditnih finansijskih institucija iznosila je 36,2 miliona eura na kraju decembra i bila je za 1,2% niža u odnosu na prethodni mjesec, odnosno za 18,4% niža u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Na kraju decembra ove godine, krediti MFI su iznosili 29,7 miliona eura i bili su niži za 0,4% na mjesečnom nivou, dok su u odnosu na kraj 2011. godine bili niži za 11,5%.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija na ukupno odobrene kredite
Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija na ukupno odobrene kredite je, u decembru 2012. godine, iznosila 19,35%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 28,48%. Na mjesečnom nivou, prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa pala je za 0,02 p.p., dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa porasla za 0,08 procentnih poena.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija na novoodobrene kredite
Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija na novoodobrene kredite je, u decembru 2012. godine, iznosila 18,78%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 28,90%. Na mjesečnom nivou kamatne stope zabilježile su pad od 0,60 p.p i 0,17 p.p, respektivno, navodi se u mjesečnom Biltenu CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *