Rusi akcije daju besplatno, ostaje dug od 40 miliona

Dodajte komentar

Ruski vlasnik Kombinata alumijuma CEAC nudi da sve akcije koje posjeduje u KAP-u prenosi na Vladu Crne Gore “odmah i besplatno, kao i menadžment i mogućnost upravljanja”, objašnjavaju u Ministarstvu ekonomije.

U pitanju je kako navode 29, 3 odsto akcija koje su u vlasništvu CEAC-a.

“Od 120 miliona eura koliko KAP duguje VTB, EN plus grupi i CEAC-u, potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona eura duga otpisuju odmah ukoliko KAP pomenuti iznos od 40 miliona uplati odmah”, objašnjavaju u Ministarstvu ekonomije.

Ukoliko se KAP odluči za opciju da sredstva uplati u periodu od četiri i po godine, CEAC i EN+ grupa će 80 miliona eura koliko im KAP duguje pretvoriti u akcijski kapital i te akcije su takođe spremni da za jedan euro prenesu na Vladu Crne Gore nakon isplate iznosa od 40 miliona, uz solidarno jemstvo.

“KAP bi iz ostvarene neto-dobiti izmirivao dug i kamate, uz predviđanja da će potražnja aluminijuma na tržištu u ovom periodu rasti po prosječnoj stopi od 7 odsto, gdje je realno očekivati i predloženi rast LME u prosjeku od 3,5 odsto godišnje. Uz ove projekcije, KAP je ekonomski održiv pri proizvodnji aluminijuma od 50.000 tona godišnje sa 500 zaposlenih, ukoliko bi bila obezbijeđena električna energija po cijeni od 27,5 eura po MWh u periodu od 2013 od 2018”, objašnjavaju u Ministarstvu, piše CdM.me.

Kažu da druga opcija, uvođenje stečaja, predstavlja neželjenu ali moguću opciju, u skladu sa skupštinskim zaključcima kojim je Vlada zadužena da preduzme sve napore da izbjegne ovu opciju.

“Pored svih rizika kao što je moguće zaustavljanje proizvodnje i troškova uz neizbježne sudske postupke, stečaj takođe predviđa namirenje obaveza ili dijela obaveza prema svim kreditorima, pa i prema CEAC-u, EN+ plus grupi i VTB koji imaju trećinu svih potraživanja, što znači da bi u stečaju, trećina od prodaje pripala njima”, navode u Ministarstvu.

U tom resoru kažu da se u slučaju reorganizacije kroz stečaj, po Zakonu o stečaju, reorganizacija sprovodi ako se time obezbjeđuje “povoljnije namirenje svih povjerilaca u odnosu na bankrotstvo”.

“Što u prevodu znači da bi, u slučaju uspješnog okončanja procesa, CEAC namirio dio svojih potraživanja a ujedno bi i dalje ostao vlasnik 29, 3 odsto akcija u Kombinatu”, objašnjavaju u Ministarstvu ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *