KAD i SOD dokapitalizovali NLB s 1,9 miliona eura

Dodajte komentar

Kapitalska družba (KAD) i Slovenska odškodninska družba (SOD) početkom sedmice dokapitalizovali su Novu ljubljansku banku (NLB) za 1,9 miliona eura, odnosno za 8,35 eura po akciji, u skladu s odlukom Skupštine društva održane u decembru prošle godine, objavio je slovenački poslovni dnevnik Finance.

Riječ je o povećanju osnovnog kapitala NLB-a koje je u skladu s odlukom Evropske komisije sprovedeno u dva dijela. Prvi dio u iznosu od 61 milion eura proveden je u julu prošle godine, drugi u iznosu 1,9 miliona eura u januaru ove godine, pojašnjavaju u NLB-u.

U julu su KAD i SOD dokapitalizovali  NLB s 41 eurom po akciji, što je Evropska komisija ocijenila previsokoim iznosom. U skladu sa zatjevom Komisije cijena za drugi dio dokapitalizacije formirana je tako da prosječna cijena akcije obje faze kapitalizacije iznosi 36,75 eura.

Akcionari NLB-a na decembarskoj skupštini ovlastili su Upravu za povećanje osnovnog kapitala u iznosu od do 79,9 miliona eura. Ta dokapitalizacija namijenjena je isključivo za konverziju u junu izdanih uslovno zamjenjivih (Co Co) obveznica koje je banka izdala u zamjenu za 320 miliona eura hibridnog zajma države.

Da je uprava NLB prihvatila odluku o izdavanju novih akcija zbog konverzije hibridnog zajma u akcije banka je objavila u ponedjeljak. Novi stvarni iznos je nešto manji od 72,7 miliona eura, a konverzija mora biti provedena u 30 dana, prenosi Capital.

Kapitalna adekvatnost banke još uvijek je daleko ispod potrebnih sedam odsto. NKB je u ponedjeljak predstavio rezultate poslovanja za 2012. prema kojima je banka lani gubitak povećala na 304,9 miliona eura, odnosno 71,7 miliona eura više nego 2011. godine. Na završni rezultat snažno su uticali otpisi u posljednjem tromjesečju. Gubitak grupe iznosi  273,5 miliona eura. Predsjednik Uprave Janko Medja najavio je da gubitak očekuje i u ovoj godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *