Da li ćemo morati da se odreknemo eura?

Dodajte komentar

Crna Gora stoji u redu i čeka sticanje punopravnog članstva u Evropske Unije, a do krajnjeg cilja ipak ostaje još čitav niz sistemskih reformi. Status kandidata i otvaranje pristupnih pregovora tek su prvi korak na putu dugom više godina.

Ipak, može se reći i da se Crna Gora našla u paradoksalnoj situaciji što se nacionalne valute tiče, tema je kojom se bavio Glas Rusije.

Crna Gora još 1999.godine odrekla dinara i tada, u smislu nezvaničnog platežnog sredstva preuzela, uz dozvolu zvaničnog Berlina, njemačku marku. Kada je tri godine kasnije, EU uvela euro kao zvaničnu valutu i Crna Gora je učinila isto.

Činjenicu da Crna Gora koristi euro kao valutu komentariše profesor i bivši jugoslovenski ambasador pri EU- Mihailo Crnobrnja: 

“Prvo to nije jedini slučaj u Evropi, da neka država koristi valutu Evropske unije, jer ima ih još dosta, ali to su naravno sve male države. Na primjer – Monako, Lihtenštajn, Vatikan.. svi oni, pored Crne Gore koriste euro kao valutu. To je moguće, jer su to male države, i kao male ne remete monetarnu politiku Evropske unije, već ovu monetarnu politiku primaju zdravo za gotovo. Dakle, oni koriste euro, ali nemaju više pravo da koriste svoju monetarnu politiku, jer nju sada vodi Evropska centralna banka. A na pitanje zašto je to sve tako- odgovor je: zato što to ipak garantuje jedan viši nivo stabilnosti cijena, kursa itd”.

Sve, i buduće, ali i već postojeće članice Unije mogu prihvatiti euro, samo ako ispune određene ekonomske uslove, koji su definisani po Ugovoru iz Mastrihta1992. godine, a to su npr. stabilnost cijena, finansijski deficit manji od 3% BDP-a, visoka stabilnost domaće valute itd. Vrlo često se u štampi, ekonomsko-finansijski kriterijumi iz Mastrihta za uvođenje eura ne spominju i time se stvara pogrešan utisak, da je uvođenje eura isključivo politička stvar.

Da li je činjenica da Crna Gora koristi euro kao svoju valutu, možda korak više na putu pristupanja Crne Gore EU? Ili će Crnogorci, što se ekonomske politike tiče, morati da prođu čitav onaj niz koraka, koje bilo koja druga država na putu ka članstvu u EU mora proći? Profesor Crnobrnja nastavlja:

“Apsolutno će morati, nema nikakve dileme. Osim, što su uvodeći taj kurs zapravo, iznudili neka restruktuiranja u privredi, neke promjene, koje se možda ne bi desile da nisu uvele euro. Znači, samo u tom segmentu je moguće to jednostrano uvođenje kursa, koje im je predstavljalo, da tako kažemo, malo ubrzanje u procesu pristupanja EU, ali to je neznatno i u suštini nisu oni mnogo ispred ovih zemalja koje nisu uvele euro“.

I postojeće članice moraju ispunjavati određene kriterijume kako bi mogle uvesti euro. Tu se onda javlja pitanje, kako će Crna Gora uvesti euro, ako prema uslovima iz Mastrihta, ona za to mora imati visoku stabilnost domaće valute! Koja je ovdje zapravo domaća crnogorska valuta, pitaju novinari Glasa Rusije.

Na ovu temu govori profesorka podgoričkog Ekonomskog fakulteta i bivša ministarka evropskih integracija u Vladi Crne Gore, Gordana Đurović:

“Ova situacija potiče iz 1999.godine, kada je procesom unilateralne dolarizacije, kako se to kaže u teoriji, Crna Gora prvo uvela njemačku marku kao dvojno sredstvo plaćanja, koja je onda istisnula dinar. Potom smo 2002. Godine, njemačku marku zamijenili eurom. Pošto je urađeno prije nego što je u EU takva politika zabranjena za države koje su u procesu pristupanja, onda se nama to računa kao jedno, pod posebnim okolnostima, istorijsko dostignuće – koje je ipak blagoslovila EU. Ovo je formalno potvrđeno i kada je Crna Gora potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini, oktobra 2007.godine. Tada je konstatovano da je Crna Gora jedna euroizovana, otvorena, mala ekonomija koja koristi euro kao znanično sredstvo plaćanja. Takođe, konstatovano je da je to protiv pravila eurozone, ali da se uvažavaju specifične okolnosti i da će se o tome ponovo razgovarati kada se otvori poglavlje koje se bavi monetarnom politikom, Poglavlje 17. Međutim, s obzirom, na činjenicu da je Crna Gora mala ekonomija, mali uticaj na ukupni bilans EU, mislim da će se naći neko kompromisno rešenje. Naime, neće se tražiti, a i do sada ne postoje nikakve zvanične najave da će se od Crne Gore tražiti da ona promijeni svoj monetarni režim u procesu pristupanja i pregovora koji su otvoreni. Mislim da neće morati da mijenja svoju zvaničnu valutu”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *