Snižen kreditni rejting Londona

Dodajte komentar

Bonitetna agencija „Moody's“ skinula je kreditni rejting „trostruko A“ Velikoj Britaniji, nakon prognoza da će ekonomski rast te zemlje u narednih nekoliko godina biti slab.

Ovo je prvi put od 1978. godine da je Velikoj Britaniji najviši rejting „trostrukog A“ snižen za jednu stavku.

„Moody's“ u saopštenju navodi da se program britanske vlade za smanjenje dugovanja u predstojećem periodu „suočava sa značajnim izazovima“.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn istakao je da je odluka kreditne agencije „podsjetnik dužničkih problema sa kojima se suočava Velika Britanija“.

„Naša odlučnost za ispunjenje ekonomskog plana nije nimalo oslabljena, čak šta više, udvostručena je odlukom kreditne agencije.Nastavićemo sa ispunjenjem plana kojim smo za četvrtinu smanjili budžetski deficit“, naglasio je Ozborn.

Međutim, analitičari smatraju da Ozborn rizikuje da dobije nadimak „ministar smanjenja“.

Prema njihovom mišljenju, situacija bi se mogla pogoršati ukoliko porastu troškovi zaduženja Britanije, ali za većinu ljudi to neće biti u vidu kreditnih rejtinga ili statistike već poskupljenja goriva, hrane i drugih proizvoda, te rasta kamatnih stopa, prenosi Capital.

Velika Britanija imala je najviši kreditni rejting „trostrukog A“ u obje bonitetne agencije „Moody's“ i „Standard & poor's“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *