Ministarstvo finansija: Tender za naftu čeka posebni zakon o porezu

Dodajte komentar

Tender za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u crnogorskom podmorju još nije raspisan, iako je iz Vlade bio najavljivan nekoliko puta. Na pitanje Pobjede da li je tačna informacija da se odugovlači sa raspisivanjem tendera za eksploataciju nafte i gasa zbog neadekvatnog poreskog rješenja, iz Ministarstva finansija su odgovorili da je ovaj Vladin resor formirao radnu grupu koja treba da pripremi predlog zakona o posebnom porezu.

– Ministarstvo finansija je formiralo radnu grupu u koju su uključeni predstavnici ministarstava finansija i ekonomije, Poreske uprave i nezavisni ekspert. Ovaj tim je zadužen da pripremi predlog zakona o posebnom porezu za upstream industriju (eksploataciju nafte i gasa) – saopštili su iz Ministarstva finansija u odgovoru na Pobjedina pitanja.

Iz ovog resora su podsjetili da je usvajanje tog zakonskog teksta po programu rada Vlade, koji je nedavno usvojen, u drugom kvartalu ove godine.

– Predlog zakona o posebnom porezu za upstream industriju (eksploataciju nafte i gasa), prema Programu rada Vlade za tekuću godinu, treba da bude usvojen do kraja drugog kvartala – najavili su iz Vlade.

Vlada je, podsjetimo, 5. jula prošle godine usvojila fiskalnu poolitiku kojom se definiše nacionalna praksa za oporezivanje nacionalnog resursa.

– Uspostavlja se sistem koji podrazumijeva stabilne i izdašne prihode za državu, što znači 70 odsto profita kompanija koje budu ušle u ovaj posao. Naknada za naftu je progresivna i kreće se u rasponu od pet do 12 odsto proizvodnje, a ekstra porez na dobit je 59 odsto – objasnila je tadašnja pomoćnica ministra finansija Biljana Šćekić.

Ona je tada najavila da će se najvažnija pitanja – utvrđivanje prihoda i priznavanje troškova za ove kompanije definisati u narednom periodu.

Na tenderu će biti ponuđen najveći dio teritorije koji pripada bivšem ulcinjskom bloku, koja je odlukom Vlade izdijeljena na male blokove – oko 300 kilometara kvadratne površine.

Sredinom septembra prošle godine, kako je Pobjeda tada objavila, nacrt tendera za istraživanje nafte i gasa Ministarstvo ekonomije je poslalo tenderskoj komisiji. Tada je najavljivano da će tender biti otvoren devet mjeseci. Početkom oktobra Tenderska komisija je definisala i uputila Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte obavještenje o pokretanju postupka za dodjelu prava na istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Kasnije je kompletna dokumentacija bila i na vladinoj Komisiji za ekonomsku politiku, ali nije stigla do Vlade jer je, kako je Pobjedi nezvanično rečeno, kamen spoticanja porez koji će država ubirati iz ovog posla, piše Pobjeda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *