Gubitak Bankije premašio 19 mlrd eura

Dodajte komentar

Bankia će iduće sedmice objaviti gubitak veći od 19 milijardi eura, najveći u španskoj istoriji, javlja Financial Times. Ova nacionalizovana banka, koja je prošle godine postala simbol finansijske krize u toj zemlji, nastoji ubrzati proces prodaje imovine i zatvaranja poslovnica.

Bankia je nastala spajanjem sedam štedionica, što se smatralo rješenjem za probleme španskog bankarskog sektora. Prošle je godine dobila 24 milijarde eura državne pomoći, 11 mjeseci nakon što je izašla na berzu. Istovremeno je počela prodavati udjele u kompanijama.

Zbog pomoći Bankiji je i Španija morala tražiti pomoć od Evropske unije, a stotine hiljada malih štediša koji su kupili dionice banke i njezine proizvode su ostvarili gubitke. Iz banke su odbili komentarisati očekivane rezultate.

Bankia, koja je nakon paketa pomoći morala prihvatiti stroge mjere nametnute od strane Bruxellesa, ove godine zatvoriće 1.100 poslovnica, što je trećina njihove mreže u Španiji.

Španija je vlasnik 45-postotnog udjela u Bankiji, ali se očekuje da se taj udio popne na više od 70 posto nakon povećanje kapitala novcem iz paketa pomoći, koje će se dogoditi u sledećih nekoliko sedmica, prenosi Banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *