Bez dogovora o ograničavanju bankarskih bonusa

Dodajte komentar

Na nivou Evropske unije nije se uspio postići dogovor o novim bankarskim propisima u sklopu Bazela III.

Razgovori u Briselu su prekinuti zbog neslaganja oko visine bonusa, kapitalnih zahtjeva za velike kreditore, ali i stvarnoj moći koju bi ubuduće trebala imati Evropska agencija za banke (EBA) te će se nastaviti iduće nedjelje u srijedu, javlja Bloomberg. 

“Trenutno nismo spremni”, rekao je novinarima Otmar Karas kojeg je Evropski parlament zadužio za izradu novih pravila. “Smatram da vijeće nema mandat okončati razgovore”, rekao je osvrćući se na grupu evropskih zemalja kojima predsjedava Irska.

Posljednje odlaganje najnoviji je kamen spoticanja u usaglašavanju nove regulative u Evropskoj uniji. Novom propisima cilj je povećati kapitalne i standarde likvidnosti u bankarskom poslovanju kako bi se očvrsnule banke i izbjegla buduća finansijska kriza poput posljednje koja se dogodila nakon propasti američkog Lehman Brothersa u oktobru 2008.

“Evropskoj bankarskoj industriji vjerovatno slijedi konsolidacija jer će banke srednje veličine smanjiti obim svog poslovanja i strateški se usredsrijediti na domaća tržišta”, zaključak je revizorske kuće KPMG. Potencijalna promjena u poslovanju dogodiće se jer su banke orijentisane u previše smjerova odjednom. To se odnosi na zahteve za kapitalom, likvidnosti i korporativnog upravljanja te kompenzacijske naknade, kažu u KPMG-u.

“Bankarska industrija u Evropi vjerovatno će biti suočena sa značajnom konsolidacijom, a njen srednji ‘sloj’ smanjiće se i u širini i u broju”, zaključak je studije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *