Otvoren Međunarodni sajam turizma u Beogradu

Dodajte komentar

U Beogradu je danas otvoren 35. Međunarodni sajam turizma, na kojem učestvuje više od 1.000 izlagača, iz 46 zemalja.

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu finansija Srbije Goran Petković rekao je, otvarajući manifestaciju, da je sajam još jedna prilika da se prenese jasna poruka da je Srbija zemlja partnerstva, aktivna u saradnji sa zemljama regiona, Evrope i čitavog svijeta.

Ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković istakao je da spomenici kulture, kojih ima od onih iz osvita civilizacije, kao što su Lepenski vir i Vinča, preko tragova rimske civilizacije, srpskog srednjeg vijeka do novovjekovnih spomenika, svrstavaju Srbiju u narod Evrope i narod bogate kulture.

Podsjetivši na to da se sajam održava u godini obilježavanja 1.700 godina Milanskog edikta kojim je prekinut progon hrišćana, Petković je istakao da je sajam izuzetna prilika da Srbija prikaže bogatu sliku rimskog nasljeđa i njenog velikog uticaja u oblikovanje evropskog nasljeđa.

Predsjednik Evropske asocijacije turističkih agencija i turoperatora Boris Žgomba naglasio je, ističući važnost turizma za nacionalne ekonomije, da u zemljama EU prihodi od turizma čine od pet do 25 odsto nacionalnog bruto dohotka, a da prihodi dostižu više od 350 milijardi evra.

Svečanosti otvaranja sajma na kojoj su nastupili trubački orkestar Dejana Petrovića, osvajača Prve trube na Saboru u Guči, ali i tradicionalni duvački orkestar iz Bavarske, prisustvovala je i predsjednik Turističke organizacije Njemačke Petra Hedorfer, princeza Katarina Karađorđević i brojne druge zvanice.

Mada najavljen, ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić nije bio u mogućnosti da otvori sajam.

U šest hala Beogradskog sajma u naredna četiri dana predstaviće se domaći i inostrani turoperatori, ponude „prvog minuta“ /first minute/, smještajni kapaciteti, turističke organizacije, banjska i klimatska mjesta, rezervacioni sistemi, prirodne atrakcije, obrazovanje u turizmu i mediji.

Najpoznatije turističke agencije odobravaju za ljetnje aranžmane popuste od 10 do 20 odsto, a kao znak obilježavanja Milanskog edikta predstavljena je i tematska turistička ruta „Putevima rimskih imperatora“.

Na sajmu će prvi put organizovano nastupiti proizvođači vina i rakije sa Kosova i Metohije i to pod pokroviteljstvom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i u organizaciji pokrajinske Privredne komore.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma turizma je Njemačka, vodeća destinacija u oblasti kulturnog turizma i druga po popularnosti u Evropi.

Turistička ponuda najatraktivnijih destinacija Republike Srpske predstavljena je na zajedničkom izložbenom prostoru u organizaciji Turističke organizacije Srpske i Predstavništva Srpske u Srbiji.

Zajedno sa Sajmom turizma, na Beogradskom sajmu održavaju se i 9. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme – HOREKA i 4. Međunarodni sajam vina – Beo vajn.

Manifestacija pod sloganom „Putovanja u srcu“ trajaće do 24. februara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *