“Gazda Jezda” osuđen na pet godina zatvora

Dodajte komentar

Vlasnik nekadašnje piramidalne štedionice ‘Jugoskandik’ Jezdimir Vasiljević osuđen je danas na pet godina zatvora, na osnovu optužbe da je sa saradnicima početkom devedesetih oštetio građane Srbije za više desetina miliona njemačkih maraka.

Sudija Višeg suda u Beogradu Slađana Marković proglasila je krivim i nekadašnjeg direktora Banke privatne privrede Crne Gore Milorada Vukotića, koji je takođe osuđen na pet godina zatvora.

Vasiljevićevog zeta i šefa trezora Dragana Antonijevića, poslovnog savetnika Ljubivoja Šundića i advokata Stevana Protića, sud je oslobodio optužbe.

Gazda Jezdi je ukinut pritvor, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, javlja Novi magazin.

Vasiljević, poznat i kao gazda Jezda, doveden je u sud iz Centralnog zatvora u kojem se nalazi od 26. marta 2010. jer je dva puta bježao iz zemlje.

Prvi put 1993, nakon kraha štedionice, ali je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Tokom višegodišnjeg suđenja, Vasiljević je ponovo iz Srbije pobjegao 2006. zbog čega mu je propalo i jemstvo od oko milion evra hipotekom na kući na Dedinju, koju je za njega založio prijatelj.

Uhapšen je 2009. u Holandiji, odakle je marta 2010. izručen Srbiji, od kada se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu.

Početkom devedesetih, hiljade ljudi širom Srbije ulagale su novac u “Jugoskandik” kako bi uz visoke kamate izvukli veliki profit za kratko vrijeme. Mnogi su prodavali nekretnine, vozila i dragocenosti da bi novac uložili u štedionicu, ali su brzo nakon njenog kraha ostali “praznih šaka”.

Tačna šteta koja je naneta građanima Srbije nije utvrđena, ali približne procene stručnjaka govore da je riječ o iznosu od oko 94 miliona maraka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *