ECB: Nema snižavanja kamatnih stopa

Dodajte komentar

Lider Evropske centralne banke (ECB) skrenuo je pažnju na rizike koje sa sobom donosi nizak nivo kamatnih stopa u dužem periodu, signalizirajući time da one neće biti dodatno snižene kako bi se podržao ekonomski rast.

„Naravno da je ECB svjestan izazova vezanih uz duže sprovođenje politike niskih kamatnih stopa“, kazao je Mario Dragi nedjelju dana nakon što je banka odlučila da zadrži kamatne stope na rekordno niskih 0,75 odsto.

Podsjetio je da niske kamatne stope u dužem periodu mogu da nanesu štetu prinosima štediša i ulagača, kao i da postoji vjerovatnoća od stvaranja mjehura na tržištima nekretnina.

U uslovima niskih kamatnih stopa banke bi takođe mogle biti manje motivisane da na odgovarajući način prate kreditne rizike što bi moglo da rezultira prekomjernim davanjem zajmova neprofitabilnim kompanijama, tumači Dragi.

Kamatne stope čelnik ECB-a ocijenio je podsticajnim, iz čega analitičari uglavnom iščitavaju male šanse za njihovo dodatno smanjenje. Dragi je ponovio stav ECB o kursu evra na deviznim tržištima,ocijenivši pretjeranim učestale izjave o valutnom ratu.

Osvrnuo se i na saopštenje grupe G20 sa sastanka u Moskvi održanog prošlog vikenda, gdje su svjetski čelnici obećali da neće ciljati na određene valutne kurseve ni devalvirati svoje valute kako bi ih učinili konkurentnijima.

„Pozivam sve strane na vrlo snažnu verbalnu disciplinu. Mislim da će biti bolje, budemo li što manje o tome govorili“, kazao je Dragi.

Komentarišući stanje u ekonomiji Dragi je kazao da „smo u 2013. ušli u stabilnijem finansijskom okruženju u poređenju sa prethodnim godinama“. Za drugu polovinu godine čelnik ECB-a prognozira postupni oporavak.

Priznao je da su mjere štednje u mnogim zemljama prigušile rast, ali je naglasio potrebu smanjenja budžetskih manjkova, posebno u zemljama sa velikim teretom duga.

Ujedno je pozvao na odgovarajuće osmišljavanje fiskalne konsolidacije koja bi se temeljila na smanjenju potrošnje a ne na povećanju poreza, koji su u evrozoni, kaže Dragi, ionako već vrlo visoki, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *