Ujedinile se NBG i Eurobanka

Dodajte komentar

Nacionalna banka Grčke (NBG) saopštila je da je kompletirala kupovinu rivalske Eurobanke, čime je formirana najveća bankarska grupacija u Grčkoj.

Preko 64.000 akcionara Eurobanke pristalo je na zamjenu akcija, čime je NBG omogućeno da prikupi oko 84 odsto akcija manje banke, prenijela je agencija Frans pres.

“Nacionalna banka i Eurobanka ujedinjuju snage da bi formirale najveću bankarsku grupaciju u zemlji”, rekao je operativni direktor NBG Aleksandros Turkolijas.

On očekuje će u novim okolnostima, banka biti u stanju da se uspješno izbori sa izazovima u grčkom monetarnom i kreditnom sistemu.

Grčka komisija za tržišta kapitala odobrila je spajanje banaka 10. januara, a NBG očekuje da će dionicama novoformirane banke početi da se trguje 27. februara.

Eurobanka je u decembru saopštila da je u prvih devet mjeseci 2012. zabilježila neto gubitak od 1,095 milijardi eura, nakon otpisa šest milijardi eura grčkog javnog duga.

NBG je istovremeno evidentirala gubitak od 2,45 milijardi eura, prenosi b92.net.

Prema sporazumu Atine sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, grčke banke će primiti ukupno 50 milijardi eura da bi ojačale svoje baze kapitala, nakon prošlogodišnjeg masovnog otpisa potraživanja na ime grčkog duga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *