Rekordan broj dolarskih milijardera u Rusiji

Dodajte komentar

Broj dolarskih milijardera u Rusiji ove godine je porastao na 131, što je istorijski rekord.

Prema pisanju magazina za top menadžere “CEO”, koji sastavlja listu, za godinu dana je broj milijardera povećan za 11. U 2012. je u Rusiji živjelo 120 biznismena sa imovinom od preko milijardu dolara. Godinu dana ranije bilo ih je 114. Najmanje dolarskih milijardera bilo je 2009. godini – „svega“ 49.

Po verziji lista “CEO”, najbogatiji čovjek Rusije je vlasnik “Metaloinvesta” Ališer Usmanov, koji je „težak“ 18,72 milijarde dolara. To je za osam odsto manje nego 2012. Drugo mjesto zauzeo je predsjednik savjeta direktora “Novolipeckog metalurškog kombinata” (NLMK) Vladimir Lisin, čiji kapital se procjenjuje na 17,2 milijarde dolara. Na trećem mjestu je vlasnik kompanije “Renova Viktor Vekseljberg”, sa 15,94 milijardi dolara, a slijedi šef “Alfa grupe” Mihail Fridman, sa 15,32 milijarde dolara. Imovina “Vekseljberga” povećana je za 66 odsto, a Fridmana za 25, što može da bude u vezi sa povoljnijom prodajom njihovih paketa akcija “TNK-BP Rosnjeftu”, prenijeli su ruski mediji, piše Capital.

Peto mjesto zauzeo je političar i preduzetnik Mihail Prohorov, čija se imovina procjenjuje na 15,25 milijardi dolar i koje je ista kao i prethodne godine. U prvih 10 najbogatijih Rusa ušli su i vlasnik “Severstala” Aleksej Mordašov, suvlasnik “Novateka” Leonid Miheljston, vlasnik “Baela” Oleg Deripaska, predsjednik “Interrosa” Vladimir Potanin i šef “Lukoila” Vagit Alekperov.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *