Facebook ne plaća porez, prima ogroman povrat poreza

Dodajte komentar

Facebook neće platiti porez za 2012. godinu, iako ima 1,1 milijardu dolara samo od operacija u SAD-u, kažu izvještaji koje prenosi Daily Mail.

Ne samo da kompanija koja stoji iza vodeće društvene mreže neće platiti porez već će dobiti ogroman povrat novca od porezne službe – oko 429 miliona dolara, tvrde iz udruženja Građani za poresku pravdu (Citizens for Tax Justice – CTJ).

Ovaj povrat dolazi od poreznih odbitaka na dionice izvršnih direktora Fejsbuka i nagrada u dionicama kompanije. Facebook je inače objavio prvi godišnji izvještaj kao javna kompanija (koja kotira na berzi) 30. januara.

Udruženje CTJ kaže da da Facebook nije dao „ni dolara“ u federalni i budžet saveznih država, usprkos činjenici da odlično prihoduje.

Kako je objavio magazin Businessweek, u Fejsbuku kažu da imaju federalne porezne obaveze vrijede 559 miliona dolara. Međutim, njihov porezni odbitak na osnovu tzv. stock opcija (isplata direktora u dionicama umjesto u novcu), smanjuje poreznu obavezu za 1,03 milijarde dolara ove godine, uključujući i raniji odbitak od 451 milion dolara, prenosi Capital.

Ni to nije kraj u poreznom snalaženju Fejsbuka. Prema tvrdnjama CTJ, kompanija ima dalje olakšice kao kompanija koja je prošle godine izašla na berzu kroz inicijalnu javnu ponudu (initial public offering – IPO).

Zbog se u Fejsbuku nadaju da će na osnovu toga smanjiti buduće porezne obaveze za još 2,17 milijardi dolara u narednim godinama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *