Carlsberg povećao dobit, odustao od prognoza zbog neizvjesnosti

Dodajte komentar
Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u ponedjeljak da mu je dobit u četvrtom tromjesečju porasla ali je prodaja u Rusiji stagnirala a zbog neizvjesnosti na tržištu odustali su od srednjoročnih prognozi marži.
Operativna dobit grupe prije jednokratnih stavki porasla je u četvrtom tromjesečju na 2,15 milijardi danskih kruna (384,79 milijuna dolara). U istom razdoblju prethodne godine iznosila je 1,83 milijarde kruna.Prihodi su u četvrtom tromjesečju porasli na 15,93 milijarde kruna, sa 14,85 milijardi koliko su iznosili u istom razdoblju 2011.

Četvrti po veličini svjetski proizvođač piva ističe da je u 2012. zapadnoevropsko tržište zabilježilo pad za jedan do dva posto (oko tri posto ako se izuzme Poljska). U Rusiji prodaja je stagnirala dok je u Aziji nastavila rasti.

Kompanija je odustala od srednjoročnih prognozi marži, dijelom zbog nesigurnosti na tržištu, a procjenjuju da će im u ovoj godini operativna dobit blago porasti, na oko 10 milijardi danskih kruna (1,79 milijardi dolara), s 9,8 milijardi koliko je iznosila u 2012.

Prilagođena neto dobit trebala bi u 2013. porasti pet do šest posto.

“Za 2013. Carlsberg Group očekuje da će dinamika na tržištu piva u sve tri ključne regije biti slična onoj u 2012.”, saopšteno je iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *