Raspisan oglas za prodaju Solane

Dodajte komentar

Stečajna uprava ulcinjske Solane “Bajo Sekulić”, raspisala je danas novi oglas za prodaju imovine kompanije po početnoj cijeni od 219 miliona eura.

Javno nadmetanje, peto po redu, zakazano je za 15. mart, dok je početna cijena šest miliona eura manja nego na prethodnoj licitaciji, na kojoj nije bilo zainteresovanih kupaca.

Potencijalnim kupcima ponuđena je nepokretna imovina koju čine zemljište, objekti za upotrebnu vodu, zgrade u industriji i rudarstvu, poslovne zgrade u privredi, elektroenergetski i objekti gasovoda, kao i kanali. Pored toga, prodaje se i tehnološka i kancelarijska oprema, građevinska mehanizacija i transportna sredstva.

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju domaće i strane kompanije i pojedinici koji uplate depozit od jedan odsto početne cijene. Njihove ponude moraju sadržati najmanju početnu cijenu i dokaz o uplati depozita.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijeće stečajni upravnik, a imovina će biti prodata onome ko ponudi najveću kupoprodajnu cijenu. Iz stečajne uprave je objašnjeno i da izabrani kupac gubi pravo na povraćaj depozita, ukoliko ne zaključi kupoprodajni ugovor.

Kupac je dužan i da najkasnije osam dana od zaključivanja kupoprodajnog ugovora uplati novac, umanjen za iznos depozita.

Početna cijena imovine Solane na prvom javnom nadmetanju iznosila je 257,8 miliona eura, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Zainteresovanih nije bilo ni na drugom i trećem javnom nadmetanju, kada je imovina kompanije ponuđena za minimum 232 miliona, odnosno 230 miliona eura.

Neuspješno je bilo i posljednje javno nadmetanje za prodaju imovine Solane, zakazano za 25. januar. Imovina ulcinjske kompanije tada je ponuđena po cijeni od 225 miliona eura, ali zainteresovanih nije bilo.

Solanu od 2003. godine kontroliše podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada eura.

U kompaniju je 2005. godine uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada EUR. Ta vrsta stečaja, koji podrazumijeva da ih niko ne goni za dugove, nije dala rezultate, pa je početkom 2011. godine stečajni sudija uveo klasični stečaj.

Vlada je u novembru 2011. godine Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode, prenosi RTCG.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *