Triglav grupa za 2013. godinu planira 55,2 miliona eura neto dobiti

Dodajte komentar

Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav okupio se na prvoj ovogodišnjoj sjednici, na kojoj su raspravljali i usvojili Poslovnu politiku i plan poslovanja Triglav grupe za 2013. godinu.  U najvećoj grupaciji osiguranja u regiji Adria (u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje AD) za 2013. godinu planiraju 55,2 miliona neto dobiti, što je 16 posto više no krajem 2011. godine i dva posto manje od procijenjenog u 2012. godini. Poslovni rezultat prije oporezovanja planiran je u visini od 68,9 miliona eura. Planirana konsolidovana obračunata bruto premija osiguranja iznosiće 941,1 milion eura, što je jedan posto više od ocijenjene realizacije u 2012. godini.

Osnovna strateška usmjerenja, koja se odražavaju i u Poslovnoj politici i planu poslovanja za 2013. godinu ostaju profitabilno, sigurno i održivo poslovanje, koje će osiguravajuća kuća realizovati u strateškom periodu do 2015. godine. Uzmemo li u obzir produbljivanje privredne krize na tržištima na kojima posluje Triglav grupa, ovi su planovi ambiciozno postavljeni, navodi se u saopštenju Triglav grupe.

Kod planiranja poslovanja za 2013. godinu uzeta je u obzir i ocjena realizovanja poslovnog plana u 2012. godini, a posebno je uzet u obzir tržišni potencijal i konkurentska situacija na slovenačkom i na drugim tržištima osiguranja Triglav grupe, kao i prognoze i očekivanja u vezi sa makroekonomskih kretanjima za 2013. godinu.

S obzirom na plan, osiguravajuća grupa će obračunati 648,2 miliona eura konsolidovanih bruto iznosa šteta, što predstavlja povećanje od pet posto u odnosu na ocjenu za 2012. godinu, koeficijent šteta će tako iznositi 66,2 posto, što je porast od tri postotna boda  u odnosu na ocijenjeno u 2012. godini. Planirani bruto troškovi poslovanja planirani su u visini od 233,9 miliona eura, što je dva posto više no što iznosi ocjena za godinu 2012. Planirani rast troškova u prvom redu je posljedica visokih investicija u informacijsku tehnologiju, jer se s početkom korištenja tih sredstava planira i visoki rast amortizacije. Uz izuzimanje troškova amortizacije i uvođenjem planiranih mjera, usmjerenih prvenstveno na smanjenje ovakve vrste troškova, koji nisu neposredno povezani s dobivanjem osiguranja, ocijenjena visina troškova Triglav grupe ostaje na nivou iz 2012. godine, a u matičnom društvu troškovi će se smanjiti za jedan posto.

U Triglav grupi planiraju da će bilansna suma sredstava iznositi 3.103,1 milion eura, što predstavlja povećanje od jedan posto u odnosu na ocjenu krajem 2012. godine. Grupa planira dalji rast kapitala, pa bi taj krajem 2013. trebao iznositi 611,9 miliona eura, što predstavlja petpostotni rast u odnosu na ocjenu visine kapitala na dan 31.12.2012.

bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *