Prijedlozi novih pravila za oznake proizvoda

Dodajte komentar

Na svim proizvodima, koji se prodaju u EU, treba da stoji mjesto porijekla, navodi se u prijedlozima koje je danas iznijela Evropska komisija.

Evropska komisija ističe da su slične oznake sa zemljom porijekla trenutno na dobrovoljnoj osnovi što dodatno otežava pronalaženje izvora štetnih proizvoda na tržištu i njihovo uklanjanje.

„Trenutno nije poznata zemlja porijekla na oko deset odsto nebezbjednih proizvoda otkrivenih u EU. Uz nova pravila, opasni proizvodi mogu biti praćeni do izvora“, rekao je evropski komesar za potrošačka pitanja Tonio Borg.

Prema planu Evropske komisije, ime i adresa proizvođača takođe treba da bude navedena na proizvodima. Ukoliko nema prostora za ovu informaciju onda treba da bude uključena na posebnom papiru.

Ukoliko ih usvoje članice EU i Evropski parlament, prijedlozi, koji ne obuhvataju prehranu, važiće za sve uvezene i proizvedene predmete u EU.

Proizvođači iz EU moći će da biraju da li će da navedu zemlju porijekla ili da jednostavno stave oznaku „Proizvedeno u EU.“

Borg i evropski komesar za industriju Antonio Tajani žele da pojednostave regulative za bezbjednost proizvoda i nadzor tržišta. Njihovi prijedlozi primoraće i nacionalna tijela za nadzor na bližu saradnju, prenosi Capital.

Evropski komesari žele i uvođenje trajnih zabrana za proizvode koji uzastopno godinu za godinom ne prođu bezbjednosna ispitivanja.

Kao primjer naveli su upaljače, koji izgledaju kao igračke i predstavljaju rizik po djecu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *