Najmanja banka na svijetu ima jednog zaposlenog

Dodajte komentar

Peter Brejter (41) je jedini radnik koji u maloj banci obavlja transakcije za 500 stanovnika malenog njemačkog sela Gamesfeld.

Raiffeisen Gammesfeld eG kooperativna banka u južnoj Njemačkoj je jedna od 10 najmanjih banaka u toj zemlji, gledajući prema depozitima, i jedina koja ima samo jednog zaposlenog. Uz to, važi za najmanju banku na svijetu. 

Male banke poput ove nisu rijetkost u malim zajednicama u Njemačkoj, one nude ograničene kredite lokalnim korisnicima.

Iako se broj ovakvih malih banaka znatno smanjio u posljednjih 40 godina i danas ih ima nešto više od 1.000 u Njemačkoj. One omogućuju mještanima da obavljaju svoje svakodnevne transakcije i podižu manje kredite bez puno muke. Svakako, njihova je velika prednost blizina, a često nije potrebna nikakva reklama.

Brejter kaže da je ovaj posao veoma zabavan. On zna svoje klijente po imenu i redovno im nudi savjete finansijske prirode.

– Ljudi bi rekli da ovaj posao dosadi, međutim, to kod mene nije slučaj – kaže on.

Brejter dodaje kako je ekonomska kriza učinila da banke preko noći postanu interesantnije te navodi kako mu klijenti dolaze iz cijele zemlje. – Znam da je jedna osoba zvala pet puta i tražila četiri miliona eura kredita, ali sam odbio jer nije bila iz Gamesfelda – kazao je Brejter.

Brejter navodi kako njegova banka nastoji pomoći zajednici u kojoj djeluje, a ne samo izvući profit. Stanovnici su takođe zadovoljni što u svom mjestu imaju banku te navode kako im je ona često znala biti od pomoći u kriznim vremenima, prenosi Kamatica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *