Cijene nafte porasle zbog zastoja u pregovorima s Iranom

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su u četvrtak budući da su nove napetosti zbog iranskog nuklearnog programa oživjele zabrinutost, potisnuvši u drugi plan razočaravajuće podatke o privrednom rastu Francuske i Njemačke.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla za 25 centi na 118,13 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 27 centi višoj cijeni, od 97,28 dolara.

Tokom prijepodneva naftna su tržišta pritisnuli podaci o padu aktivnosti u dvije najveće evropske privrede u posljednjem tromjesečju 2012., prigušujući nedavni optimizam za oporavak u regiji.

Ubrzo su tržišta promijenila smjer nakon što su Ujedinjene nacije izvijestile o novom zastoju u razgovorima s Iranom o kontroverznom nuklearnom programu. Napetosti zbog Bliskog istoka, regije koja prednjači u svijetu po proizvodnji nafte, pojačale su zabrinutost ulagača.

“Vijest da Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA i Iran nisu uspjeli postići dogovor podstakla je skok cijena, nakon pada na početku današnjeg trgovanja koji su podstaknuli razočaravajući podaci o BDP-a u ekonomijama eurozone”, kazao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Njemačka ekonomija zabilježilo je pad aktivnosti za 0,6 posto u posljednja tri mjeseca 2012., pokazali su danas objavljeni službeni podaci, što je njihov najveći pad od 2009. i svjetske finansijske krize. Francuska privreda smanjila se 0,3 posto.

“Rasprave o Iranu održavaju cijene nafte na visokim nivoima, a dodatno ih podupiru izgledi za rast u Kini i SAD-u. Međutim, pad privrednih aktivnosti u Evropi smanjiće potražnju za naftom”, upozorava Thorbjoern Bak Jensen iz kopenhaškog Global Risk Managementa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim stranicama objavila da je cijena referentne korpe njene nafte u srijedu iznosila 114,94 dolara, što znači da je bila 64 centa viša nego prošlog trgovinskog dana, prenosi business.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *