50.000 radnika prima pola plate na ruke

Dodajte komentar

Prva mjera u suzbijanju sive ekonomije biće Vladin prijedlog da minimalna zarada bude povećana sa sadašnjih 140 eura na 200 eura, kako je sapšteno Javnom servisu u Vladi, taj prijedlog već je u proceduri i biće uskoro upućen Socijalnom savjetu.

Ideja o povećanju minimalne zarade čula se na prvoj sjednici Vladine Komisije za suzbijanje sive ekonomije, a cilj je poboljšanje položaja zaplsenih i popunjavanje državnog budžeta. 

Po procjenama čak 50.000 radnika prima platu po principu pola na ruke, pola preko računa, poslodavci sumnjaju u taj podatak.

“Nisam siguran da je taj podatak korektan, čini mi se da se pomalo svaljuje teret sve priče na poslodavce, tako da očekujemo od socijalnih partnera da zaista ne izlaze sa bombastičnim najavama, nego da sjednemo i dogovorimo ono što možemo dogovoriti što može crnogorska privreda da izdrži”, kaže za RTCG Budimir Raičković iz Unije poslodavaca.

Da bi se dogovorili mora se naći komrpomis između ponude Vlade da minimalna zarada bude  200 eura i predlog Sindikata i poslodavaca.

“Sindikati Crne Gore će vjerovatno biti tu negdje oko sredine da bude 45 odsto. Nešto oko 220 eura”, kaže generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić.

“Po našoj procjeni ona treba da ide od 50 do 60 odsto prosječne zarade”, kaže Srđa Keković, iz Unije slobodnih sindikata.

To su ponude koje će zvanično biti otvorene vjerovatno već u petak, na sjednici Socijalnog savjeta a priča  o minimalnim zaradama u već utvrđeni dnevni red sjednice proguraće SSCG.

Zaposleni kojima su do sada plate obračunavali minimlnih 147 eura ostaje da vjeruju da će Vlada i Komisija za suzbijanje sive ekonomije stvari izvesti na čistac. Poslodavci koji isplaćuju plate na crno sankcionisati, a od povećanja minimalne zarade mogu očekivati, prenosi cdm.me.

“Njegova penzijska osnova će biti veća veći će biti doprinos kada je up itanju zdravstveno osiguranje a isto tako to će doprinijeti kvalitetnijem punjenju budžeta”, saopštio je Masoničić.

Do sada nije rađeno studija koja bi pokazala koliko državna kasa gubi isplatom zarada sistema pola legalno, pola na crno, a neke preliminarne procjene pokazuju da je to čak 60.000 000 eura godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *