KAP: Ružna sadašnjost i još neizvjesnija budućnost

Dodajte komentar

Od osnivanja jedne od najvećih i nekada najuspješnijih fabrika u Crnoj Gori prošlo je četrdeset dvije godine. U Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP rođendan dočekan skromno i sa puno sjete.

adašnji zaposleni rado prizivaju slike bogatih svečanosti i darova najuspješnijim radnicima, dok se nerado vraćaju u tužnu sadašnjost. Sabrani dugovi, sudski procesi i strijepnja od gašenja čemerna su zdravica za tek 1.200 preostalih radnika u KAP-u, pišu Dnevne novine.

“Danas u Kombinatu aluminijuma glavna tema je ko će se naći na spisku za prekobrojne i da li će fabrika uopšte raditi”, kazao je predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić.

Kako dodaje, nasuprot nekadašnjim bogatim i raznovrsnim proslavama, Dan Kombinata sada samo podsjeća na neizvjesnost u kojoj se fabrika i njeni zaposleni nalaze.

“Pamtimo sportske manifestacije u kojima je svojevremeno učestvovalo i po 2.000 zaposlenih. Od svega je ostalo samo sjećanje na lijepu prošlost, uz ružnu sadašnjost i neizvjesnu budućnost”, kazao je Krivokapić.

Nagomilani dugovi i brojni sporovi koji se protiv KAP-a vode teško da obećavaju brzo ili lako rješenje. Koliko danas, punomoćnici KAP-a u Privrednom sudu, kako nezvačno saznajemo, braniće se po tužbi koju je EPCG podnijela zbog cijena struje još 2010. godine.

No, u međuvremenu, dug KAP-a premašio je i najozbiljnije granice i dostigao iznos od 44 miliona eura. Upravo i zbog duga za struju iz 2009. nedavno je fabrici bio blokiran račun. Menadžment je uspio da “ugasi požar” uplatom od 560.000 eura, međutim, ostalo je još 100.000 eura kamate, zbog kojih se takođe vodi spor.

Ukoliko se uskoro ne nađe strateški partner i ne riješi pitanje snabdijevanja strujom, izvjesno je da fabrika nema budućnost, a sa njom ni zasposleni. Iako je prema ocjenama analitičara već preskupo koštao našu zemlju, KAP bi gašenjem, odnosno uvođenjem stečaja, mogao izazvati još troškova, na čemu u Vladi temelje istrajnu borbu za njegov opstanak.

Menadžment kompanije juče je kako-tako obilježio rođendan kompanije.

Kako je saopšteno, upriličeno je nekoliko tradicionalnih aktivnosti, a među njima i izbor najboljih radnika za prethodnu godinu.

“Na osnovu kriterijuma koje je utvrdila Komisija za izbor najboljih zaposlenih, čiji su članovi bili predstavnici menadžmenta i sindikata, izabrano je 27 zaposlenih, kojima će biti podijeljene diplome”, navedeno je u saopštenju menadžmenta.

Osim diploma najbolji radnici dobili su i po 200 eura. Dan KAP-a obilježio je tradicionalni koncert Kulturno-umjetničko društva, dok su KAP-ovi sportisti Dan kompanije obilježili takmičenjima u ekipnim i pojedinačnim sportovima.

Dobrovoljni davaoci krvi KAP-a organizovaće akciju 22. februara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *