Kako predsjednik Češke otplaćuje javni dug

Dodajte komentar

Novi predsjednik Češke Miloš Zeman obećao je da će trećinom svoje plate, što je oko 2.200 eura mjesečno, pomagati da se otplati nacionalni dug zemlje.

Zeman je kazao da će u roku od mjesec do dva dana poslije stupanja na funkciju 8. marta početi da radi specijalni predsjednički fond za otplatu duga Češke i pozvao i druge bogate Čehe da pomognu i oni.„Želim da osnujem predsjednički fond preko koga bi svi mogli da pomognu da se otplati državni dug. Malo je poznato da mi otplaćujemo samo kamate a ne i glavnicu državnog duga“, kazao je Zeman.

Nekadašnji socijaldemokratski premijer, koga čeka pet godina na čelu zemlje, podsjetio je da on sam sebi ne može da smanji platu, ali da osnivanje takvog fonda ne zahtjeva nikakve izmjene zakona, i apelovao na imućne Čehe da u fond ulože bar 160.000 kruna, što je 6.400 eura.

„Svaki stanovnik Češke sada duguje 6.400 eura. Time ćete iskupiti iz dužničkog ropstva jednog čovjeka. U tom predsjedničkom fondu mogu da budu i drugi, još bogatiji donatori“, kazao je Zeman. Novi češki predsjednik podsjetio je da vrhunski menadžeri, kao, recimo, šef državnog elektroenergetskog giganta ČEZ ili direktori u velikim bankama imaju deset puta veću platu nego predsjednik Češke, prenosi Capital.

Zeman će, kao i njegov prethodnik Vaclav Klaus, koji je na čelu Češke bio 10 godina, primati 7.450 eura bruto mjesečno i još 6.900 eura paušalno za nadoknadu troškova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *