Heineken: Dobit veća 1,7% zaslugom tržišta u nastajanju

Dodajte komentar

Treći po veličini proizvođač piva u svijetu, holandski Heineken izvijestio je u srijedu da je u 2012. povećao dobit a najavio je i nastavljeni rast obima prodaje zahvaljujući afričkim, azijskim i američkim tržištima koja bi trebala nadoknaditi slabu Evropu.

Kompanija je izvijestila da je u prošloj godini njena neto dobit bez jednokratnih stavki iznosila 1,7 milijardi eura, što znači da je bila 7,1 posto viša nego u 2011. Uporediva neto dobit je uvećana 1,6 posto.

Nakon što je prošle godine u potpunosti preuzeo kontrolu nad Asia Pacific Breweries, Heineken sada 64 posto obima prodaje i 59 posto operativne dobiti ostvaruje na tržištima u nastajanju.

U Južnoj i Sjevernoj Americi, Heineken je u 2012. povećao prodaju za 4,2 posto, u Africi za 3,6 posto. Operativna dobit u tim regijama povećana je za 7,9 odnosno za 9,8 posto.

U zapadnoj Evropi, gdje su mjere štednje ubrzale pad konzumacije piva, obim prodaje pao je dva posto a operativna dobit 6,6 posto.

“Očekujemo da ćemo u Africi, Latinskoj Americi i azijsko-pacifičkog regiji, gdje bilježimo veći rast, više nego nadoknaditi slabi obim prodaje na evropskim tržištima koje pogađaju nastavljena ekonomska neizvjesnost i mjere štednje”, ističe se u saopštenju.

Iz Heinekena napominju da očekuju 525 miliona eura ušteda u sklopu programa planiranog za razdoblje od 2012. do 2014. a do kraja decembra 2012. uspjeli su uštedjeti 196 miliona eura.

Ističu takođe da su cijene sirovina u 2012. porasle 8,3 posto ali bi njihov rast u ovoj godini trebao usporiti, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *