Dragi: Španija na dobrom putu ekonomskog oporavka

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izjavio je u Madridu da je Španija uspjela da stabilizuje svoj bankarski sistem i da je na dobrom putu ka ekonomskom oporavku.“Španske banke danas mahom imaju dovoljno kapitala i u poziciji su da daju kredite”, rekao je Dragi novinarima, pošto se španskim poslanicima obratio na zatvorenoj sednici parlamenta.

Iako su mnogi gradjani Španije u više navrata naveli da nemaju mogućnosti da im se odobre pozajmice, Dragi je danas rekao da svi koji nemaju ili imaju malo dugova sada mogu da dobiju kredite od španskih banaka.

On je kazao da je moguće da će onima koji žele da dobiju kredit, a imaju dugovanja, tokom ove godine on biti odobren, kako se Španija bude polako oporavljala od ekonomske krize.

Španija je na pravom putu, rekao je on.

Dragi je pohvalio Španiju, pošto je sprovela zakone kojima je kompanijama omogućeno da jeftinije zapošljavaju ili otpuštaju radnike.

On je podsetio da Španija prolazi kroz duboku ekonomsku krizu i da je u toj zemlji 26 odsto stanovništva bez posla.

Španija je izmedju ostalog povećala poreze i smanjila izdatke za obrazovanje i zdravstvo.

Dragi nije odgovorio na pitanje da li je neophodno da Španija sprovede nove reforme, ali je naveo da sve zemlje eurozone moraju da izlože detaljne planove o tome kako namjeravaju da smanje izdatke i povećaju prihode.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *