Valutni rat nije izbio ali postoji mogućnost da mu se primičemo

Dodajte komentar

Novi glavni ekonomista Svjetske banke pozvao je finansijske čelnike G20 da bolje koordinišu mjere monetarne i fiskalne politike kojima podstiču ekonomski rast kako bi se spriječio eventualni valutni rat.

U razgovoru za Reuters Kaushik Basu rekao je da bi ministri finansija G20 na sastanku u Moskvi 15. i 16. februara trebali poraditi na rješenju prije no što napetosti eskaliraju i prouzrokuju još jednu krizu u svjetskoj ekonomiji.

Iako se rizik naglog urušavanja ekonomskih aktivnosti smanjio zahvaljujući mjerama usvojenim u Evropi kako bi se ublažila dužnička kriza, male su šanse za brzi oporavak i obnovu rasta, upozorio je Basu.

“Valutni rat još nije izbio ali postoji mogućnost da mu se primičemo korak po korak”, upozorio je bivši glavni ekonomski savjetnik u indijskom ministarstvu finansija.

“Svjetski čelnici moraju koordinisati politiku kako bi spriječili takav ishod odnosno kako tržišta ne bi stekla utisak da je izbio valutni rat. Takva je koordinacija definitivno moguća – potrebna je samo odgovarajuća volja”, zaključio je Basu.

Iako su se nekonvencionalne mjere monetarne politike koje su preduzele centralne banke u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i Evropi kako bi ponovo podstakle rast pokazale vrijednim instrumentom, počele su uticati na svjetsku ekonomiju, naglašava glavni ekonomista Svjetske banke.

“Treba u određenoj mjeri koordinisati monetarnu i fiskalnu politiku na međunarodnom nivou a G20 je forum koji bi mogao pokrenuti odgovarajuću inicijativu. Mislim da bi trebali ozbiljno shvatiti taj zadatak”, konstatira Basu.

Razvijene zemlje osjetno su povećale nivo duga i pojačale štampanje novca, što je oslabilo pojedine domaće valute i poduprlo konkurentnost njihovih privreda.

Istovremeno su vrlo niske kamate u tim zemljama dodatno pogoršale problem naglog priliva spekulativnog kapitala na tržišta u razvoju, što rezultira visokim kamatnim stopama i jačanjem njihovih valuta, prenosi Business.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *