Istraga o manipulisanju „Poršeovim“ akcijama

Dodajte komentar

Njemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je proširilo istragu o navodnoj manipulaciji berzanskim akcijama njemačkog proizvođača sportskih automobila „Porše“.

Istragom će biti obuhvaćeni „svi koji su sjedili u nadzornom odboru `Poršea` od marta do oktobra 2008. godine, kao i bivši službenici“, saopštio je portparol tužilaštva.

To znači da su istražnim radnjama sada obuhvaćeni predsjednik nadzornog odbora matične kompanije „Folksvagen“ Ferdinand Pih, šef „Poršeovog“ nadzornog odbora Volfgang Porše i šef radnog savjeta Uve Hek, prenio je AFP.

Portparol tužilaštva rekao je da su oni osumnjičeni za „saučesništvo u manipulacijama na tržištu“.

Bivši direktor „Poršea“ Vendelin Videking i bivši šef finansija Holger Herter optuženi su u decembru za manipulisanje cijenom „Poršeovih“ akcija u vrijeme kada je ova firma pokušavala da postane vlasnik kompanije „Folksvagen“, najvećeg evropskog proizvođača automobila.

Videking i Herter navodno su dali lažne iskaze u javnosti u vezi sa „Poršeovim“ namjerama u 2008. godini. Oni odbacuju sve optužbe.

Tužilaštvo tvrdi da je „Porše“ objavio najmanje pet saopštenja od marta do oktobra 2008. godine u kojima je javno demantovao postojanje plana, iako su pripreme za preuzimanje „Folksvagena“ bile uveliko u toku.

Ferdinand Porše objavio je ovaj plan tek nekoliko mjeseci kasnije, što je dovelo do velikog rasta cijene akcija njegove kompanije, prenosi Capital.

„Porše“ na kraju nije uspio da preuzme „Folksvagen“ i ostao je u dugu od preko deset milijardi eura.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *