DAN: KAP prodat firmi CEAC koja vrijedi 1.700 eura

Dodajte komentar

Vlada je prodala Kombinat aluminijuma firmi CEAC holding limited, registrovanoj na Kipru, koja postoji samo na papiru i ako Rusi odluče da je ugase, stotine miliona eura njihovih dugova platiće građani, jer se pravi vlasnici kriju iza kompleksne šeme povezanih firmi koje su devet puta mijenjale ime, otkrio je na osnovu prikupljene dokumentacije Istraživački centar MANS-a, piše „Dan“.

– Prema kiparskom zakonodavstvu, u slučaju gašenja tog tipa kompanije njeni vlasnici su dužni da nadoknade eventualne dugove samo u visini vrijednosti akcija koje posjeduju. Prema zvaničnim podacima koje smo obezbijedili sa Kipra, CEAC posjeduje minimalni kapital od 1700 eura, odnosno ima hiljadu akcija od kojih svaka vrijedi 1,7 eura. U slučaju gašenja CEAC-a, Vlada bi od te kompanije mogla da naplati najviše 1700 eura, kazali su „Danu“ iz MANS-a.

Ukoliko bi Vlada pokušala da naplati od vlasnika CEAC-a, En plus grupe susrela bi se sa sličnim problemom, jer je ta kompanija registrovana na ostrvu Džersi, a zakonom te države propisano je odgovornost akcionara do vrijednosti njihovih akcija. Kompanija En plus ima 50.000 akcija, ali je izdala svega 2000 po cijeni od jednog dolara, konstatuje MANS. Vlada je kupoprodajni ugovor sa CEAC-om sklopila krajem 2005. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *