Slovenija: U maršu više od 10.000 ljudi

Dodajte komentar

Više od 10.000 ljudi okupilo se, prema podacima slovenačke policije, u maršu ulicama Ljubljane, na novom protestu koji su učesnici nazvali „treći slovenački ustanak“.

Učesnici protesta iznijeli su zahtjeve za ostavkama vodećih političara poput Janeza Janše i Zorana Jankovića, za koje kažu da su obilježeni korupcijskim skandalima, a kritike su upućene i članovima parlamenta.

U šetnji ulicama Ljubljane kolona demonstranata zaustavila se ispred zgrade Centralne banke. Putem megafona najistaknutijim slovenačkim političarima uzvikivano je da su „lopovi“ i da ne predstavljaju narod.

Janša je prozivan posebno zbog njegove tvrdnje da iza protesta posljednjih mjeseci stoji stara lijeva elita koja želi sa sruši njegovu vladu i da se treba suprotstaviti „lijevom fašizmu“.

Policija je zaštitila zgrade parlamenta i vlade u središtu prijestonice, a mjesto protesta nadgledala je i iz vazduha uz pomoć helikoptera.

Premijer Janša je u videoporuci koja je emitovana tokom dvosatnog mitinga njegovih pristalica na Kongresnom trgu u Ljubljani optužio političke protivnike da rušenjem njegove vlade žele prikriti prave krivce za težak ekonomski položaj Slovenije i socijalnu krizu.

„Potrebno je odlučno nastupiti protiv lijevoga fašizma, nasilja i haosa. To su najveći neprijatelji slobode i pravednosti i takav razvoj događaja Slovenci neće dopustiti“, rekao je Janša.

Na okupljanju, koje je organizovalo udruženje „Zbor za republiku“, po procjenama organizatora učestvovalo je 12.000 Janšinih simpatizera i članova njegove Slovenske demokratske stranke /SDS/ iz cijele države, koji su u Ljubljanu organizovano stigli autobusima i privatnim vozilima. Policija je procijenila da se okupilo 9.000 ljudi.

Na skupu je govorilo više istaknutih političara i javnih ličnosti koje podržavaju Janšinu vladu. Oni su pozivali Janšu da ne dopusti da ga njegovi protivnici prisile na ostavku, a raspad koalicione vlade, korupcijske afere koje se pripisuju Janši i masovne proteste protiv „korupcije i političkih elita“ ocjenjivali su kao pokušaj da se Slovenija politički destabilizuje u osjetljivom trenutku krize.

Ovaj skup završen je bez većih incidenata, piše Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *