Gallup: 55% građana CG ima pristup internetu

Dodajte komentar

Proces globalizacije donio internet kao jednu od najznačajnijih tehnoloških pojava u novijem dobu. Trenutno u svijetu internet koristi više od dvije milijarde ljudi.

Nivo penetracije interneta u društvu često je povezan sa društvenim i ekonomskim razvojem neke zemlje. Zemlje jugoistočne Evrope su prema nivou pristupa internetu u gornjem dijelu svjetske liste.

Hrvatska i Kosovo su regionalni lideri prema broju domaćinstava priključenih na internet, a Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija su na začelju regionalne liste.

Prema posljednjem istraživanju američke agencije Gallup, najveći procenat domaćinstava koja imaju direktan pristup internetu među zemljama regije zabilježen je u Hrvatskoj i na Kosovu, gdje je 64 odsto domaćinstava povezano sa internet mrežom.

Poslije Hrvatske i Kosova dolazi Makedonija u kojoj 58 odsto domaćinstava ima direktan pristup internetu, te Crna Gora u kojoj je zabilježen procenat od 55 odsto građana koji ima pristup internetu iz svoga doma.

Srbija i Bosna i Hercegovina su, prema posljednjem istraživanju Gallupa, zabilježile procenat od 50, odnosno 49 odsto pretplatnika koji imaju direktan pristup internet mreži.

Albaniji je najlošija u regiji i u ovoj zemlji zabilježena je penetracija interneta od 31 odsto, što je ujedno i jedan od najnižih procenata korisnika interneta u Evropi.

Od zemalja šire regije, prema istraživanju Gallupa, visok procenat korisnika interneta je registrovan u Sloveniji gdje 83 odsto građana ima pristup internetu, a slijede Mađarska sa 66 odsto, Slovačka sa 65 odsto, Bugarska sa 51, Rumunija sa 49, Grčka sa 44 odsto i Turska sa 40 procenata domaćinstava priključenih na internet.

S druge strane, najmanji broj građana koji imaju pristup internetu u Evropi zabilježen je u Gruziji i Armeniji, gdje 29, odnosno 33 odsto lider u korištenju interneta je Švedska. U ovoj zemlji 93 odsto domaćinstava koristi internet. Poslije Švedske slijede Singapur, Danska, Holandija, Novi Zeland, Australija, Kanada, Tajvan, Irska i Južna Koreja.

Od ostalih zemalja, u SAD-u pristup internetu ima 80 odsto građana, Iranu 38 , Kini 34 , Palestini 30 , Siriji 18, Egiptu 13, te Indiji i Afganistanu po 3  odsto građana.

Posmatrano na globalnom nivou, najmanji procenat građana koji imaju pristup internetu zabilježen je u Ruandi, Madagaskaru, Maliju, Gvineji i Burundiju, gdje samo 1 odsto domaćinstava ima pristup internetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *