Zapadni Balkan se teško oporavlja

Dodajte komentar

Ekonomski oporavak Zapadnog Balkana izgleda sve krhkiji a ekonomska situacija se ne popravlja, ocijenila je Evropska komisija (EK).

Prema njihovoj ocjeni, BDP je u drugoj polovini 2012. bio u padu u Srbiji i ostalim zemljama regiona, sa izuzetkom Crne Gore gdje je zabilježen neznatan rast.Prema ekonomskoj analizi izvršnog tijela Evropske unije u zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, jedino Island i Turska su imale pozitivan, iako slabiji rast privrede i BDP.
Industrijska proizvodnja je najviše pala u BiH, opadanje rasta je usporeno u Makedoniji i Srbiji, gdje su „oštra zima i suša posebno pogodili poljoprivrednu proizvodnju“.

U analizi EK se ukazuje na tešku ekonomsku situaciju i pad BDP u Hrvatskoj, koja je na pragu članstva u EU, a navodi se da je deficit platnog bilansa osjetno smanjen u Hrvatskoj, Albaniji i Bosni, dok je i u drugoj polovini prošle godine bio u porastu u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, koje je imalo izvjestan rast BDP.

Inflacija je najprije počela da jenjava, a potom je, osim u Bosni, praktično u svim zemljama Zapadnog Balkana došlo do „pritiska na cijene na malo“, a nezaposlenost je i dalje visoka posebno u Bosni, na Kosovu, Makedoniji, kao i u Srbiji.

Budžetski deficit je, navodi EK, smanjen u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, iako je u toj zemlji i dalje mnogo veći od planiranog. Manji budžetski višak su zabilježile Bosna i Kosovo, dok je u Makedoniji došlo do „opuštanja u budžetskoj politici“, pa je najprije utvrđeni cilj da deficit bude 2,5 odsto BDP vladinom odlukom utvrđen na 3,5 odsto BDP, prenosi Capital.

U Srbiji je budžetski deficit tokom prošle godine bivao veći nego u prethodnoj godini i srpska vlada je u septembru izvršila rebalans budžeta i kao cilj utvrdila deficit od 6,7 posto BDP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *