Škoda proizvela 15-milioniti automobil

Dodajte komentar

Vodeći češki proizvođač automobila Škoda auto, iz svojih proizvodnih pogona izbacila je vozilo sa rednim brojem 15 miliona.

Jubilarno vozilo je „škoda oktavija“ treće generacije, i proizvedena je u glavnoj fabrici u Mladoj Boleslavi. Prema podacima fabrike, radi se o 15-omilionitom vozilu od 1905. godine, rekao je agenciji ČTK portparol firme Jozef Balaž.

On je podsjetio da je Škoda početkom prošle godine proizvela 14-omilioniti automobil. Trećina svih vozila, oko pet miliona, sišla je sa proizvodnih traka u proteklih šest godine.

Škoda proizvodi saobraćajna sredstva već 118 godina, a automobile od 1905. godine. To je jedna od najstarijih fabrika automobila na svijetu, istakao je predsjednik upravnog odbora Škode Vinfrid Valand.

Prošle godine, firma koja je u sastavu holdinga Folksvagen, prodala je 939.200 vozila, što je najviše u istoriji.

Do 2018. planira da poveća prodaju na 1,5 miliona vozila godišnje. U tom cilju ove godine će uvesti na tržište osam novih i modernizovanih modela, prenosi Capital.

Kompanija je proširila i kapacitete za proizvodnju najprodavanijeg modela „oktavija“ sa 800 na 1.200 vozila dnevno, a proširuje i svoje kapacitete u Kini, Rusiji i Indiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *