Sveštenicima u Grčkoj umjesto plate crkveni porez?

Dodajte komentar

Funkcioner grčke ljevice partije Siriza Tasos Kurakis predložio je da se obustavi isplaćivanje plata sveštenstvu i crkvenim službenicima iz sredstava državnog budžeta, s tim da se uvede crkveni porez (foros) iz kojeg bi se one isplaćivale.

Građani bi se pojedinačno pismeno izjasnili da žele da plaćaju ovaj porez, kao što je to praksa u evropskim zemljama gdje on postoji. Dok se to ne uvede, Siriza sveštenstvu garantuje plate i njihov iznos, što vlada ne čini, prenosi Vjerska informativna agencija VIA.

Predstavnik Pravoslavne crkve je izjavio da se nada da je Kurakis svoj prijedlog iznio u lično ime, a ne u ime partije.
Uticajni mitropolit mesinijanski Hrizostom odbija prijedlog kao „nesprovodljiv“.

Nova demokratija, partija premijera Antonisa Samarasa, prijedlog smatra „haotičnim“, kao uvođenje još jednog poreza u teškim vremenima.
Dnevnik „Ta Nea“, koji se uključio u diskusiju, iznosi podatke da u više evropskih zemalja sistem dobrovoljnog davanja novca crkvama u vidu poreza, funkcioniše dobro.
Tako je u Njemačkoj, Austriji, gdje je on davno uveden, kao i u Španiji, Italiji, Irskoj.
Ako neki pravoslavac odbije da potpiše spremnost da plaća porez, da li će tada biti isključen iz crkve ili će mu se uskratiti pričest, pitaju neki mediji.
Podsjeća se da je poglavar grčke crkve arhiepiskop Jeronim, prošle godine iznio da ako država ukine svešteničke plate, tada će crkva da traži da joj se vrati ogromna imovina koja im je u posljednjih sto pedeset godina oduzeta, ili je crkva bila prinuđena da je ustupi, prenosi Capital.
Crkva tvrdi da je ostala bez 96 odsto nekadašnjih nekretnina.
Posljednji put 1952. godine, crkva je ostala bez 141.000 hektara oranica i 601.000 hektara šuma, koje je država podijelila bezemljašima i malim zemljoradnicima.
Crkva je za uzvrat dobila 168 stanova i 15 milijardi tadašnjih drahmi, ali i obavezivanje države da će uvijek plaćati plate klirika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *