Smanjenje od pet odsto jedino prihvatljivo

Dodajte komentar

Sindikat aluminujuma na isključuje mogućnost radikalne borbe za zaštitu svojih prava, ukoliko uprava KAP-a prekrši sporazum koji podrazumijeva linearno smanjenje zarada od pet odsto svim zaposlenim.

Predsjednik sindikata Rade Krivokapić kazao je Dnevnim novinama da bi ovo moglo da se desi nakon pregovora menadžmenta sa manjinskim sindikatom, koji ne prihvata smanjenje.

Menadžment Kombinata aluminijuma trebalo bi tokom ove sedmice da donese odluku na koji način će zaposlenima biti obračunata januarska zarada, nakon razgovora sa predstavnicima radnika, odnosno koliko će one biti umanjene.

U Sindikatu aluminijuma strahuju da će uprava, ukoliko ne bude zadovoljna ishodom pregovora sa manjinskim sindikatom, prekršiti sporazum koji podrazumijeva linerano smanjenje od pet odsto svim zaposlenima. Zbog toga su uputili dopis ministru ekomomije Vladimiru Kavariću, predstavniku Vlade u Bordu direktora Nebojši Dožiću i izvršnom direktoru Juriju Moisejevu, u kojem se navodi da su za njih sve druge opcije, osim ove “koju su teškom mukom prihvatili, apsolutno neprihvatljive”.

“Smatrali smo nužnim da im ukažemo na to da će bilo kakav jednostrani akt Uprave AD Kombinat aluminijuma Podgorica koji bi išao u pravcu kršenja postignutog sporazuma i eventualnog dodatnog umanjenja zarada zaposlenih ili bilo kog drugog vida pogoršanja i ovako lošeg ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u KAP-u, biti protumačen kao nelegitiman i nelegalan akt na koji će se nadovezati negativne reakcije zaposlenih, pri čemu nijesmo isključili ni primjenu radikalnih metoda borbe za ostvarivanje i zaštitu prava zaposlenih iz rada i po osnovu rada”, kazao je predsjenik Sinikata aluminijuma Rade Krivokapić.

On je dodao da ukoliko se uprava KAP-a ipak odluči da prekrši dogovor koji je postignut, smatraće da namjerno pokušava da pravi probleme u KAP-u.

Sindikat aluminijuma prihvatio je prošle sedmice prijedlog da se zarade zaposlenih za januar tekuće godine umanje za pet odsto, kako bi tako dali doprinos očuvanju same fabrike i kontinuiteta procesa proizvodnje za 900 zaposlenih koje predstavljaju, prenosi cdm.me.

S druge strane, taj predlog se nije dopao manjinskom sinikatu na čijem čelu je Sandra Obradović.

Ona je ranije saopštila da je smanjenje zarada u ovom trenutku nedopustivo, zbog loše socijalno ekonomske situacije. Oni su predložili da se zarade do 500 eura ne smanjuju, da se zarade do 800 eura smanje tri odsto, a one iznad te sume oko 500 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *