British Petroleum: Neto dobit u 2012. više nego prepolovljena

Dodajte komentar

Neto dobit britanskog energetskog diva British Petroleuma više je nego prepolovljena u prošloj godini zbog prodaje imovine i odštete američkoj vladi za izlijevanje nafte u bušotinama u Meksičkom zalivu u 2010. godini.

Dobit nakon poreza smanjila se u prošloj godini 54 posto, na 11,582 milijarde dolara (8,6 milijardi eura), objavio je u utorak u saop[tenju BP.

Ako se izuzmu fluktuacije u vrijednosti zaliha energenata, dobit se u 2012. smanjila gotovo 50 posto, na 11,993 milijarde dolara.

Grupa je u četvrtom tromjesečju ubilježila ukupno 4,1 milijardu dolara troškova povezanih s katastrofalnim izlijevanjem nafte u Meksičkom zalivu. Time se njihov ukupni iznos povećao na 42,2 milijarde dolara.

Poslovne rezultate pritisnula je i prodaja 50-postotnog udjela u posrnulom zajedničkom ulaganju u Rusiji TNK-BP vodećoj ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft.

“U 2012. pokrenuli smo više ključnih promjena – repozicionirali smo BP prodajom poslovanja i novim projektima. Time su postavljeni čvrsti temelji za dugoročni rast. U 2013. nastavit ćemo s promjenama i na dobrom smo putu da do 2014. sprovedemo u djelo naš strateški plan od deset tačaka, uključujući ciljano povećanje operativnog novčanog toka”, kazao je izvršni direktor Bob Dudley.

Rezultati su objavljeni sedam dana nakon što je američki sud odobrio nagodbu po kojoj BP mora platiti 4,5 milijardi dolara odštete zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu u 2010. U strašnoj eksploziji na platformi Deepwater Horizon 20. aprila  2010. stradalo je 11 ljudi a u zaliv se izlilo oko 4,9 miliona barela nafte, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *